Om lönekostnader inkluderas i omställningsstödet kan ett stort antal hårt kämpande restauranger räddas. På torsdag ska det tas beslut i frågan i riksdagens finansutskott.
Att det varit ett tufft år för landets krögare och barägare har nog alla koll på vid det här laget. Dessutom har det varit krångligt att få del av det gällande omställningsstödet, som av många anses vara anpassat för industrin.
Därför tändes det ett hopp hos många i restaurangbranschen när det nyligen kom ett förslag om att låta även lönekostnader täckas i omställningsstödet.
Förslaget kom från Moderaterna som fått med sig flera partier i frågan. Småföretagarnas Riksförbund hoppas mycket på att förslaget ska få en majoritet.
– Det är nu upp till bevis för politikerna i finansutskottet om de vill minska klyftan mellan industri- och tjänstesektorn. Stöttar de enbart regeringens storindustripolitik eller vill de på allvar stötta landets krisande småföretagare? frågar man sig i ett pressmeddelande.
Organisationen menar att just lönerna måste kompenseras för att ge restaurangbranschen en ärlig chans i pandemitider.
– En stor andel av tjänsteföretagen har den största delen av sina fasta kostnader i löner. En vanlig restaurang har personalkostnader som motsvarar 50 procent av omsättningen. För dessa företag är det av betydelse att få krisstöd som möjliggör att de kan få kompensation för lönekostnader. Därför bör omställningsstödet göras om och breddas.
Även Tareq Taylor, stjärnkrögaren som driver ”Tillsammans Ur Krisen”, menar att det här är ett avgörande beslut. Han ser Centerpartiet och Liberalerna som de partier som avgör frågan.
I en debattartikel i Expressen lyfter han och Niklas Ahlbom fram att endast 1,6 promille av alla coronafall kan skyllas på restauranger.
”Då måste frågan lyftas om dessa nedstängningar är proportionerliga. Gör de ens nytta på smittspridningen överhuvudtaget? Om inte, varför görs de i så fall?
En direkt fråga som kräver ett svar vi ännu inte fått.
Vi styrs i dag av en regering som påstår sig ta sin kraft ur solidaritet – ’viljan att hjälpa till inom gemenskapen’. En vacker tanke. Regeringens agerande har tyvärr tydliggjort att vi som bransch inte ingår i den gemenskapen.
Här vänder vi oss nu till er C och L. Valet är ert. Stöttar ni regeringen eller stöttar ni företagen?”, skriver de båda.
På torsdag vet vi hur politikerna i finansutskottet har röstat. Den majoritet som skapas där i frågan lär sedan också följa med när riksdagen tar ett slutgiltigt beslut i frågan.