Veckans hembryggare är ett helt gäng från Nynäshamn.
Namn: Södra Nynäshamns Köksbryggeri (Patrik, Christian och Freddie)
Ort: Nynäshamn
Ålder: 48-49
Hembryggare sedan: Julen 2018
Varför började ni som hembryggare och hur började det?
– Efter att vi pratat om det många gånger när vi ”provat” öl så fick Christian ett bryggkit av sin sambo i julklapp. Något hon kanske ångrat då vi första tiden ockuperade deras kök med vår bryggning. Efter sju åtta månader så skaffade vi dock en Grainfather och nu är vi i en annan lokal och brygger. Vi har alltid varit intresserade av hur det fungerar. Processen, hur man kan få det bättre hela tiden, men tog aldrig tag i det. Till julklappen kom…nu är vi sålda…
Hur mycket tid lägger ni på hembryggning varje vecka?
– Vi försöker brygga varannan helg. Två av oss är singlar så tid är inget problem för oss… Under pandemin har detta varit en liten terapi för oss. En trevlig hobby för oss att fördriva tiden med.
Beskriv vad det svåraste enligt er är med att brygga öl hemma?
– Att få en jämn kvalitet varje gång. Att kunna brygga samma öl flera gånger i rad som blir exakt (eller hyfsat nära) som innan.
Vilket av dina öl är det bästa ni bryggt?
– Den senaste DIPAn är vi jättenöjda med. Smakar som våra favoriter vi köper. Den första stouten (en med habanero) var också väldigt bra.
Vilket öl i världen skulle ni helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Noa från Omnipollo. En favorit oss alla tre. Vi har försökt men inte med något riktigt bra resultat..
Har ni eller har ni haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?
– Ett liten mål hos oss är att nån gång kunna servera våran öl på lokalhaket här i Nynäshamn. Men vi har inga ambitioner att bli stora ”på riktigt”. Det finns redan ett utmärkt bryggeri Nynäshamn.
Ert bästa tips till andra hembryggare?
– Liten klyscha, men var noga med hygien, och se till att ha allting på plats när ni börjar brygga. Sen drick inte för mycket öl medans ni brygger (är ju mycket väntande…). När vi bryggde vår första öl så såg receptet ut som om någon spillt en kebabtallrik över den…
Berätta om ert värsta misstag/olycka som bryggare?
– Vi försökte göra en kladdkakestout. Det blev för mycket socker i den så när man öppnade den sprutade det upp som en vulkan ur den (finns en film på det)… samt att den såg ut som att den redan varit nere i magen och vänt… Första brygden med GF var också lite parodiskt. Vi hade inte läst på tillräckligt och det blev många fel. Till slut så åkte hela mäsken i slasken.. Vi tog dock nya tag dagen efter och då gick det kalasbra…
Antingen eller …
Ljust eller mörk: Mörkt
Kastrull eller bryggverk: Bryggverk
Flaska eller fat: Flaska (har inte provat fat ännu)
Pub eller hemma: Pub (men hemma funkar också kanon..)
Session eller imperial: Imperial
Surt eller beskt: Beskt
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Omnipollo