Att en eller annan batch går åt skogen kan nog hända de flesta bryggerier. Och då är avloppet ofta nästa destination. Men det finns en del som utnyttjar ölen i stället. Ett av dem är bryggeriet Äkta Öl.
För ett några år sen stod Fredrik Lennström på Äkta Öl inför problemet att han hade bryggt en batch som smakade illa. Något hade gått snett i processen och ölen var infekterad. Fredrik som beskriver sig själv som återbrukare ville inte hälla ut ölen. Förutom miljöaspekten hade den ju även kostat en del att göra och han ville rädda pengarna.
– Jag var ny som bryggare då och hade läst i nåt forum att den kunde bli bättre om den fick stå, så jag lät den göra det i ett år. Men den blev fan inte bättre, bara sämre. Så fick jag av en slump höra av nån att man kunde bränna ölet i stället, säger han.
Slumpen hjälpte honom också att träffa någon som hade ett nyöppnat destilleri och var villig att hjälpa honom. Han hällde ut 3000 flaskor i en tank och for upp till destilleriet.
– När spriten kom ut smakade den fantastiskt, humlen slog igenom och den var blommig, rund och fruktig.
100 liter sprit fick Fredrik med sig hem. Detta var runt årsskiftet 2018-1019 och på bryggeriet hamnade spriten i portugisiska sherryfat. Två och ett halvt år senare är han inte mindre nöjd med spriten.
– Det är en fantastisk produkt både vad gäller smak och färg, säger han.
De tidiga resultaten i början av 2019 gav honom såväl spritad som blodad tand. Problemet var att han inte hade mer dålig öl. Men så var han på Örebro Öl & Whisky Festival 2019 och frågade bryggaren på ett större bryggeri vars namn han inte nämner om de inte hade någon dålig öl de ville bli av med.
– De hade 52 pall! Att hälla ut öl tar tid och det har vi inte i den här branschen så de hade blivit stående. Jag fick dem av honom och körde hem dem till bryggeriet.
Äkta Öl ligger på en gård i Pålsboda i Närke, men när den dåliga ölen anlänt stod det pallar högt och lågt utanför bryggeriet. Och jobbet att hälla över ölen till containrar återstod. 60000 flaskor.
– Jag hade inte tänkt på att det var så många flaskor, vi stod fem man i en veckas tid. När vi var färdiga hade vi 20000 liter öl i container och sju ton glas i en annan, berättar Fredrik.
Även denna öl skeppades iväg för att brännas innan de kom tillbaka för läggas på fat, denna gång blev det 1500 liter som hamnade i både portugisiska sherryfat och svenska Thorslundskaggar. Smaken, säger Fredrik, är ganska lik den första batchen.
– Det var intressant, jag trodde att det skulle skilja mer smakmässigt, men det skiljer inte mycket.
Vad för sprit det är vet han inte än. Tanken var att sälja den som whisky, men han säger att han inte vill väcka den björn som sover, så det blir något annat. Vad bestäms så småningom i samarbete med en reklambyrå.
Fredrik har inte slutat leta efter dålig öl utan kontaktat närliggande bryggerier och frågat om de har öl de vill bli av med, så nu har han ytterligare 800-900 liter sprit på lagring. Men inte ens det räcker. På bryggeriet står numera en egen destillationsapparat på 200 liter.
– Jag tror att jag ska vara igång med den inom två månader. Jag måste fixa kylning och det innebär specialbeställningar och kyltekniker, som inte växer på träd.
Den första spriten från den dåliga batchen öl på Äkta Öl har som sagt legat på fat i två och ett halvt år. Om ett halvår är den klar och kan börja säljas.
– Jag vet inte riktigt vilka försäljningskanaler jag ska ha, men tanken är att den ska lanseras i Systembolaget tillfälliga och småskaliga sortiment.
Ölen då? Hur hinner han med den? Han driver bryggeriet vid sidan av sitt vanliga arbete brandman, så tiden är begränsad.
– Jag har tagit hjälp, jag har två hembryggare som är och hjälper mig att brygga en gång i veckan.