2018 fick hembryggargänget silver för sin stout på Porter & Stoutträffen i Göteborg. Det gav blodad tand och när en perfekt lokal dök upp startades Stamsjö Bryggeri.
När Porter & Stoutträffen i Göteborg arrangerades för första gången 2018 slutade det med Hans Holmberg, Sten-Otto Holmberg och Kenneth Johansson på prispallen. Ölet hette Stamsjö Chili Stout och silver var valören.
Året därpå slog de till igen. Då med guld för en hallonstout, en öl som de sen fick brygga hos Akia Brygghus.
Idag finns chilistouten på Systembolaget och Alingsås har fått ett bryggeri till.
– Vi fick blodad tand när vi vann tävlingen och i samband med att jag sålde en annan verksamhet och gick i pension startade vi Stamsjö Bryggeri. Det höll bara att vara pensionär i tre månader, säger Hans Holmberg, som är den som driver bryggeriet med hjälp av de andra två.
En annan anledning var att han hade hittat den perfekta lokalen: Det gamla Arla-mejeriet i Alingsås.
– En sån kanonlokal. Vi har inte hela utrymmet utan deras tvätthall på 173 kvadrat. Det var kul när kommunen inspekterade. ”Extremt välanpassad för verksamheten”, sade de.
Starten av det nya bryggeriet skedde i samband med att pandemin bröt ut förra vårvintern. Och trots att det var kärvt i starten har det rullat på bra sen.
– Det har gått över förväntan. Vi säljer allt vi kan brygga, det är alltid kniven på strupen med beställningarna.
De har fått ut sina öl på systembolagsbutiker i Lerum och Partille. Men inte i Alingsås där bryggeriet ligger.
– Firman är registrerad i Lerum så det är väl det som de går efter.
Utöver det levererar Stamsjö till ett antal krogar i området.
Första året producerades 6000 liter och på helåret 2021 hoppas Hans Holmberg på att nå 8000-9000 liter. Utrustningen består av en Braumeister 200 liter samt ett gäng trycktankar på 250 liter.
Men trots att de har ett kommersiellt bryggeri så har de inte lämnat hembryggningen.
– Vi brygger hemma också. Tycker fortfarande att det är kul.