Utredningsförslaget om att gårdsförsäljning som avslöjades av Johan Håkansson i slutet av förra veckan kommer inte att godkännas av EU och därmed hotas Systembolaget, i alla fall enligt IOGT-NTO.
Det är IOGT-NTO:s drogpolitiska chef Magnus Jonsson som i en artikel i organisationens tidskrift Accent säger att upplägget hotar Systembolaget.
Enligt debattartikeln DN, som alltså skrevs av Johan Håkansson på Sveriges Oberoende Småbryggerier, skulle mindre alkoholproducenter få tillstånd för att sälja 0,7 liter sprit, 3 liter och 3 liter öl på produktionsstället.
– Som vi ser det är det inte möjligt att kombinera med Systembolagets monopol. De argument som debattartikeln lyfter fram håller inte, säger Magnus Jonsson, som liksom Johan Håkansson suttit som expert i utredningen.
– Johan Håkansson är ute och cyklar när han hävdar att det skulle stärka Systembolaget, fortsätter Jonsson.
Inte heller håller jämförelsen med Finland, där gårdsförsäljning är tillåten, menar Jonsson. I Finland får frukt- och bärviner som inte är gjorda på vindruvor säljas hos tillverkaren.
– Den största skillnaden är att Finland redan hade det systemet när de gick med i EU. Det har kritiserats från EU-håll, men eftersom ingen annan i EU tillverkar den typen av drycker så är det ingen konkurrensfördel för finska företag.
Även öl får säljas av små tillverkare, men öl upp till 5,5 procent får även säljas av livsmedelsbutiker Finland, vilket framförs som en skillnad mot Sverige i artikeln.
Produktionsbegränsningen på 500000 liter om året som bryggerierna enligt förslaget måste hålla sig under för att få tillstånd till gårdsförsäljning anser Jonsson är lätt att komma förbi.
– Delar man upp företaget i två så kommer de ju ner i volym. Det finns heller inget hinder för Carlsberg eller Spendrups att starta ett dotterbolag som säljer hantverksöl och blir ett skyltfönster utåt, säger han.
– Vår förhoppning är att förslaget läggs i byrålådan och glöms bort.