Lilla Edet Bryggeri och Beerium har flyttat in sitt nya gemensamma bryggeri. Första ölen på det nya bryggeriet blev en folköl.
Det har gått undan när Lilla Edet och Beerium byggt upp en helt ny produktionsanläggning i Lödöse varv i Lilla Edets kommun. Erik Höglund på Beerium är överraskad.
– Jag trodde inte att det skulle gå så snabbt, men det är Lilla Edets förtjänst. De har drivit på på ett fantastiskt sätt, säger han.
Anette Pålsson på Lilla Edet protesterar inte mot beskrivningen och håller med om att de varit den mera drivande parten.
– Beerium har svårare att komma till skott, det år många delägare som ska enas. Det är lättare om man som vi är ett par och att vi bor ihop underlättar.
– Men vi aldrig kunnat göra det utan Beerium. Och sen får vi en kompetensöverföring som är fantastiskt bra.
Den nya produktionsanläggningen som drivs av det gemensamma bolaget Götaälvdalens Brygghus AB är på 360 kvadratmeter och med ett bryggverk på 1200 liter så får båda bryggerierna möjlighet att brygga mångdubbelt mer öl än de gjort innan. Hittills är fyra brygder kokade, Lilla Edet har gjort tre och så premiärölet, som gjordes tillsammans, även om Erik Höglund inte vill kalla det en collab.
– Det är ett folköl som vi gjorde gemensamt för att testa bryggverket. Det är en väldigt enkel pale ale och om inte annat kan vi ha den för att testa den nya flaskfyllaren och se hur mycket som blir kvar efter det, säger han med ett skratt.
Det är han som brygger för Beerium och han är väldigt nöjd, gränsande till superentusiastisk inför nya bryggverket.
– Det är vansinnigt kul och jag har inte haft så roligt med bryggning på länge, man blir som ett barn på nytt. Jag stod nästan och hoppade.
Någon oro för slagsmål om bryggverket finns inte, men med en sammanlagd befintligt årsproduktion på omkring 55 000 liter så dröjer det länge innan anläggningens planerade kapacitet på 200000 till 300000 liter uppnås och trängsel vid bryggverket uppstår.
Dessutom har Lilla Edet större möjligheter att brygga dagtid, vilket gör det lättare att dela upp tiderna.
– Vi har tillräckligt många vettiga tider och kommer kanske att utnyttja 30 procent av kapaciteten över ett år. Det handlar mer om att kunna klumpa ihop bryggningarna för att underlätta städ och rengöring, säger Erik Höglund.
Fast Beerium har lite problem. De skaffade bara två tankar på 1000 liter och kan redan säga att det är för lite.
– Vi insåg när vi gjorde första bryggschemat att vi behöver fler tankar. Vi trodde lite naivt att de skulle räcka jättelänge. Jag har suttit idag och försökt får tag på en eller två till.
Lilla Edet har fyra snart fulla tankar och därutöver finns två gemensamma tankar som är avsedda för legobryggning.
– Nu har vi möjlighet att lansera fler öl. Tidigare har vi haft begränsad kapacitet, nu är den i princip obegränsad. Det känns skönt inför framtiden, säger Anette Pålsson.
I framtidsplanen finns en burkanläggning, men den får vänta ett tag. Först ska de trimma in anläggningen och få den att fungera perfekt.
– Den kommer, men det blir till nästa höst eller våren 2023, vi kommer att använda oss av CanMan nu, säger Anette Pålsson.
Erik Höglund är inne på samma linje och uppfinner på en och samma gång ett nytt ord som säkert inte leverantören protesterar mot.
– Båda bryggerierna strävar åt det hållet. Vi köpte flaskningsanläggningen från Pine Ridge ganska tidigt, nu ska vi få igång den sen blir det nog canmanning ett tag. En burklina är en rätt stor utgift.
Hemma i Surte blir Beerium kvar i sina gamla lokaler också. Smakbaren är hjärtat i verksamheten och bryggverket på 200 liter kommer att puttra på.
– Jag tror att vi kommer att behålla två tre små tankar och kör allt på fat till smakbaren, säger Erik Höglund.
Även Lilla Edet stannar kvar i sitt gamla bryggeri där de har en restaurang, som går så bra att de nu måste stänga den …
– Vi stänger den i december för att renovera den och när vi öppnar den igen är den dubbelt så stor. Som det är nu säljer vi slut direkt så fort vi har nåt event. Det finns ett uppdämt behov och många som vill komma ut.