Janko jagar svenska historiska drycken

Jan-Erik "Janko" Svensson är beredd att åka långt för att få tag på svagdricka. Foto: Pressbild Grenadine/Montage

Svagdrickan är snudd på döende, men den som ändå uppskattar den kan trösta sig med att Jan-Erik ”Janko” Svensson i alla fall försöker att ge den konstgjord andning.

Det finns inte många producenter av opastöriserad ”hantverkssvagdricka” kvar i Sverige. Janko höll i slutet av 1980-talet en provning med de som bryggerier som fanns då. Bara ett av dem finns kvar i dag med ursprunglig utrustning och i samma lokaler.

Så under hösten har han försökt kartlägga vilka bryggerier som är verksamma idag, och farit ut på resor som en del skakat på huvudet åt.

– Jag är nog lite seg i huvudet, jag har jagat svagdricka sen september. Nu är det bara tre kvar. En får jag idag och en annat får jag på mässan. Men det sista får jag inte förrän om ett par veckor, säger han.

Mässan är förstås Stockholm Beer and Whisky Festival, där Janko brukar döma i öltävlingen och medverka på andra sätt.

I år kommer han stå i en vinterölsmonter och tanken är att ha med lite svagdricka även där.

– För min del ger det mig en anledning att prata om svagdricka, när någon vill ha nån vinteröl så kan jag tvinga på dem svagdricka, säger Janko.

Mora Bryggeri och Österlenbryggarna producerar svagdricka och medverkar på mässan. De har lovat att ta med sig några lådor. Den svagdricka som Janko samlat ihop under sina resor har ett annat syfte.

– Jag har diskuterat det med Peter Axelsson som jag gör Jankopodden med och det troliga är att vi gör en liveprovning på Instagram, på samma sätt som vi gjorde med sörmländsk öl, säger Janko.

Janko är född 1964, men han kan inte komma ihåg att svagdricka från familjens julbord. Men han lyckades ändå snappa upp ett intresse för drycken.

– Det öppnar fönstret till ett Sverige som inte längre finns, även om de flesta inte tycker att det är gott, säger den historiskt intresserade Janko.

1989 gjorde han en provning för en artikel i Svenska Ölfrämjandets medlemstidning Maltesen.

– Då fanns det 16 bryggerier som gjorde svagdricka, idag är bara Hjo kvar i samma lokal och med samma utrustning. Så den är helt unik, den är från 1926.

Sandhem finns kvar i form av Sandhems Bryggeri eftr, men på en annan plats och med en annan bryggare. Även Österlenbryggarna i Tomelilla finns kvar, men inte i samma form.

Janko har varit i Sandhem och hos flera andra bryggerier under hösten.

– Jag har gjort två längre resor. För tre fyra veckor sen åkte jag till Sunnasjö där jag varit i kontakt med Ängslyckans Bryggeri. Jag hade sett på Facebook att de hade sålt svagdricka på en marknad, och de hade 20 flaskor kvar.

– Därifrån åkte jag genom skogen till Sunne och Västra Ämterviks Bryggeri. De var sjuka, så de hade ställt en låda med tre flaskor bakom en blomkruka vid bryggerier. Så jag swishade, bar in i bilen och åkte hem.

Det var då ett eller annat huvud kan ha skakats. Janko körde 80 mil för fem flaskor svagdricka.

– Andra turen gick från vårt ställe i Oskarshamnstrakten till Per Gustavsson på Sandhems Bryggeri, som tog över efter en Hans Blixt, och sen vidare till Hjo Bryggeri, där Marita och Uno Blixt väntade.

– Uno Blixts farfar hade ett bryggeri i Tibro och sen spred det sig en massa svagdrickebryggerier därifrån över Småland och Västergötland. Uno och Hans är släkt och bryggerierna samarbetar om råvaror.

När allt är klart ska Janko ha fått ihop en diger samling svagdricka och livesändningen på Instagram får bli någon form av historiskt dokument över drycken. För inte ens Janko verkar tro att svagdrickans framtid är särskilt ljus.

– Redan 1989 när jag gjorde den första provningen kändes det som att nästan allt var på utdöende. Men det var ändå ett annat skede då. Då fanns bryggerier som vi bara kan drömma om i dag.

– Problemet är att ingen tycker om det och det som går att få tag på i affärer är pastöriserad svagdricka från Spendrups, Kopparbergs och Krönleins. Det är det enda som folk kommer i kontakt med. De har en svag smak av svagdricka, men för oss ölnördar är det roligare med dem som säljer opastöriserad svagdricka med jästfällning. Det är som skillnaden mellan öl på cask och pastöriserad engelsk öl på flaska.

Janko beskriver smaken på svagdricka som en lättöl med väldigt lätt smak av humle, sötad med sackarin och sen sockerkulör E150 på det.

– Det smakar gammaldags och artificiellt på samma gång. Om man förlikar sig med det så finns det fantastiska skillnader mellan dem och jag ser fram emot att försöka bena ut nån sorts typbredd.

– Men man måste vara medveten om att det här inte är nutidens smakpreferens. Det är motsatsen till en västkust-IPA eller en tysk pilsner.

Här är listan med de bryggerier som Janko hittat. Han tar gärna emot fler tips till livesändningen. Sök på Jan-Erik Svensson på Facebook eller mejla oss på tipsa@beernews.se så förmedlar vi kontakten.

Hjo Bryggeri
Kopparbergs
Klövsjö Gårdsbryggeri
Krönleins
Mora Bryggeri
Närke Kulturbryggeri
Sandhems Bryggeri eftr
Spendrups
Västra Ämterviks Bryggeri
Ängslyckans Bryggeri
Österlenbryggarna