I går lämnades utredningen om gårdsförsäljning över till regeringen. Det blev ett ja med förbehåll och vi har frågat några bryggare vad de tycker om rapporten.
Nils Hultkrantz på Stigbergets Bryggeri skulle gärna ha gårdsförsäljningen, men Stigberget är för stort. Maxgränsen på en halv miljoner liter öl per år passerar Stigbergets med lätthet.
– Det är trist att det är med i förslaget. Då vill jag ansluta till belackarna av den begränsningen å det bestämdaste. Tycker artikeln som publicerades i DN av Sveriges Oberoende Småbryggerier var helt relevant där.
I övrigt tycker Nils Hultkrantz att förslaget är rimligt.
– Det sätter fokus på besöksverksamhet snarare än uppluckring av monopolet, vilket är förståeligt. Det innebär också att det blir svårare för större bolag att etablera skenproduktionsanläggningar för att få reklamförsäljning eftersom det behöver finnas en betalningsvilja för besöket som rimligen behöver bottna i genuint nyfiket intresse för produktionsprocess och så vidare, säger han och lägger till:
– Men mängden är ju lite futtig. Hade varit bättre med ett flak.
Peter Iwers på Odd Island är inne på samma linje. Frågan om maxtaket återkommer, men precis som Johan Håkansson på Ängöl ser han det som förändringsbart i framtiden.
– Jag tycker att det är bra och viktigt att förslaget finns. Tror absolut att gårdsförsäljning kan samexistera med Systembolaget och ser detta som en möjlighet att erbjuda våra gäster en chans att köpa med sig lite öl hem – precis som man kan göra på en vingård i Italien. Känner väl att summan om 500000 literöl som maxtak kan höjas något, men vi tar det steg för steg.
Vad gäller gårdsförsäljning hos Odd Island, så vill Peter Iwers gärna ha det, men med ett villkor.
– Så länge det inte påverkar vad vi har på Systembolaget så ser jag det som en bra och trevlig möjlighet som vi troligen kommer använda oss av. Vi har en hel del provningar och rundturer och det skulle vara trevligt att kunna erbjuda dem detta.
– Frågan är om det måste ske i samband med en föreläsning etc eller om ett besök i ett taproom är godkänt. Det är lite luddigt och luddighet ger möjlighet till olika tolkningar i olika kommuner och det är aldrig bra tycker jag.
Patrik Hellström på Bryggverket i Umeå verkar tycka att det är lite mellanmjölk, men att det finns något positivt i det ändå. Kravet på rundturer, studiebesök eller liknande vill han slopa.
– Tänk den person som fredag eftermiddag vill komma och köpa fyra starköl till middagen och måste ta en rundtur för sjuttonde gången. Rätt ohållbart.
– Jag tycker att man skulle få köpa med sig lika mycket som man får ta med sig hem efter en utlandsresa utanför EU, det vill säga 1 liter spritdryck eller 2 liter starkvin, 4 liter vin, 16 liter starköl – det kanske låter mycket, men det är två flak med 33 cl burkar eller flaskor med öl.
– Och för hundrade gången jag tror inte det här skulle påverka folkhälsan överhuvudtaget. De som vill köpa billig alkohol kommer inte stå och hänga på låset till Bryggverket för att köpa med sig en öl för 30-ish kronor. De hittar billigare alternativ på Systembolaget.
Fredrik Gustavsson på Bearded Rabbit klarar sig under maxvolymen på 500000 liter per år, men är ändå kritisk mot den.
– Jag tycker produktionsvolym begränsningen är den onödigaste delen när det finns andra begränsningar – särskilt när den satts på den nivån. Med andra ord skapar det en otydlighet för besökare och konsumenter. På Bryggeri A får jag köpa öl. Nästa vecka besöker jag Bryggeri B, men nu får jag inte köpa något.
Även Thomas Alm på Rörö öl svarade på våra frågor och han ser fram emot gårdsförsäljning.
– Vi tycker det låter bra, vi har events och bryggerivisning, provning ihop med båtturer med mera. Och då vill ju folk gärna köpa med sig några flaskor, så det kommer vi absolut att ha i så fall.
Vi har kontaktat fler bryggare för kommentarer och återkommer med fler svar här om och när de kommer in.