Nu tar humlen steget in i museivärlden. På lördag startar en utställning tillägnad den för ölvänner så viktiga växten.
Det är Malmö Museum som skapat en utställning som ska ge mer kunskap till den nyfikne.
– ”Med smak av humle” berättar om humleodling och ölbryggning förr och nu. Dels med föremål, bilder och recept ur samlingar och arkiv, dels med modern utrustning, nytagna bilder samt tips och råd från dagens hemmabryggare och humleforskare, berättar projektledaren Johanna Rylander på Malmö Museer.
På 800-talet blev humle känd som ett bra och gott konserveringsmedel vid ölbryggning. Svensk humle har under de senaste 100 åren fört en lite tynande tillvaro, då utländska humlesorter blivit mer populära. Nu pågår dock ett antal försök med odlingar runt om i landet även om de flesta är i ganska liten skala.
Utställningen invigs på lördag på Slottsholmen, Malmö Muséer, och är sedan öppen fram till april nästa år.
Lite spännande fakta om humle:
– Humle är den mest snabbväxande växten i vårt klimat och kan växa upp till 30 centimeter per dygn.
– Förr var Bartolomeusdagen, 24 augusti, den dag då man fick börja skörda humle.
– Humle tillhör familjen Cannabaceae som innehåller två släkten, Cannabis och Humulus.
– Under första världskriget användes humle som bedövningsmedel.
– 1577 fick de viktigaste yrkesgrupperna på Stockholms slott drygt fem liter öl per person om dagen.