När spanska Savis började med hard seltzers kom myndigheterna och stängde ner dem. Då tog bryggeriet det drastiska steget att flytta hela rasket till Sverige.
För att klara med de svåra tiderna ville Savis satsa på hard seltzers, något som var nytt för den spanska marknaden. Men det dröjde inte länge innan de fick problem.
– Regeringen stängde ner oss för att vi var för snabba med hard seltzers. När det var lockdown i Spanien förra året började vi med hard seltzers. Vi var först i landet och de stora tidningarna skrev om oss i slutet av sommaren, säger Pjotr Blinov på Savis.
– Fyra dagar senare kom skattemyndigheterna och stängde ner oss. De visste inte vad hard seltzers var för något och tog med sig labbprover och innan de analyserat det fick vi inte producera mer hard seltzers.
Men svaret på labbtestet drog ut på tiden och i oktober hade de tröttnat.
– Vi inga svar från labbet samtidigt som vi hade fullt med ordrar från stora kedjor som vi inte kunde leverera. Så vi stängde.
De bestämde sig för att flytta, men inte till Frankrike, Portugal eller något annat närbeläget land.
– Jag har inga vänner i Frankrike, däremot bodde jag i Sverige för tio år sen, så jag känner till Systembolaget, skattemyndigheterna och hur det är att arbeta här, säger Pjotr, som även har fler kopplingar norrut då han som namnet antyder är från andra sidan Östersjön. Han lämnade Litauen som 20-åring.
En lokal hittades i Nynänshamn och sedan oktober har killarna på Savis jobbat med att förbereda den för att bli ett bryggeri.
I mitten av januari gick flytten med bryggeriutrustning, det enda Pjotr har lämnat i Spanien är sina surfargrejor, och nu arbetas det för fullt för att få klart för en första bryggning som ska ske om någon månad.
Därefter dröjer det ett par månader till innan full produktion är igång. Kapacitet kommer att ligga på samma som i Spanien. Bryggverket är på 1000 liter och tankarna på 2000.
– Innan covid gjorde vi 10000 liter i månaden, säger Pjotr.
Och trots allt, det blir öl som ska produceras, inte hard selzters och någon export till Spanien är inte aktuell.
– Det är för komplicerat och det är svårt att sälja hantverksöl där. Priset för hantverksöl är för dyrt för spanjorerna.