Förra veckan gick Centern ut med att ”Nu sänks kraven för att servera alkohol”. Men även om det därmed finns ett riksdagsbeslut om att ta bort matkravet för alkoholservering, så är det långt kvar till ett genomförande.
En majoritet i riksdagen har ställt sig bakom ett förslag från centern om att ta bort matkravet för att få servera alkohol. Problemet är bara att det krävs en regering som vill genomföra det också.
– Om regeringen inte vill så kan de strunta i det, då är min bild att det hamnar längst ner i att göra-korgen, säger riksdagsledamoten Peter Helander från Centerpartiet.
– Så de kan fördröja det eller begrava riksdagens beslut, men de kan inte nonchalera det, fortsätter han och lägger till att det i slutänden skulle kunna bli tal om en misstroendeförklaring mot regeringen.
Samtidigt är det val till höst och därefter blir det en ny regering, så att nåt skulle kunna hända innan är kanske inte troligt. Är då inte detta bara ett slag i luften?
– Politik handlar om att vilja saker och nu har en majoritet sagt sig vilja detta. Det blir så när det är en minoritetsregering som styr.
Peter berättar att det finns vissa möjligheter för riksdagen stifta lagar på egen hand, men att de i praktiken är begränsade. Så hoppet nu för honom är att det blir ett regeringsskifte efter valet.
– Då kommer vi att driva frågan, men det är en av flera saker som vi kommer att driva då, säger han och tar förutom tillståndsfrågan även upp gårdsförsäljningen och lägre skatter för mindre bryggerier.
På frågan om när ett skippat matkrav för alkoholservering skulle kunna genomföras svarar han att det skulle kunna gå relativt snabbt, med en kortare utredningstid än till exempel utredningen om gårdsförsäljning.
– Jag kan tycka att frågan om mat inte är så svår att utreda, man borde kunna ha något nästa år om det finns en regering som vill det.
Peter Helander har själv alkoholtillstånd för en privat medlemssklubb och tycker generellt att tillståndsprocessen är för komplicerad.
– När jag själv skulle söka tillstånd upptäckte jag hur otroligt krångligt det var och hur strikt lagstiftningen är – och hur strikt den sen tolkas. Då är det här är absolut ett steg i rätt riktning.
Men han är inte främmande för att diskutera andra förändringar av tillståndsprocessen.
– Tillståndsfrågan handlar om allt från Cementa och gruvor till provsmakningstillstånd och där har tjänstemännen ett otroligt stort tolkningsutrymme. Det skiljer väldigt mycket från kommun till kommun och man kan undra om det verkligen är rimligt att det är så.
– Jag är absolut för ett mer standardiserat regelverk. Det skulle underlätta även för tjänstemännen.