Öl av hög klass har de bryggt i nästan 20 år. men nu kommer första cidern från Oppigårds. Premiären sker på Systembolaget under måndagen.
Premiären sker efter att ha jobbat med projektet under en längre tid.
– Det har funnits med i planerna länge och nu har vi gjort slag i saken. Vi började att testa redan i somras, säger Anders Wikén på Oppigårds.
Som vanligt när det gäller Oppigårds vill man ha koll på läget när det gäller de produkter som ska ut på marknaden. När det gäller cidern är det framför allt jäsningen som man experimenterat med.
– Vi tillsätter inget socker utan avbryter i stället jäsningen. Vi har provat med många olika nivåer och landade till slut i att avbryta jäsningen när vi har 3,5 procent fruktos kvar, säger Wikén.
Cidern är på 4,5 procent och givetvis hoppas dalabryggeriet att den ska bli populär. Planen är att brygga den flera gånger.
– Jag tror att det ska bli så, men vi får se först hur den här tas emot. Vi hoppas förstås att folk ska gilla den.
Musten kommer från familjeföretaget Englamust i Skåne och det handlar om färsk must som kommer till Dalarna.
– Vi får musten opastöriserad dagen efter att den gjorts. Jag skulle vilja säga att den är en halvtorr cider, det blir en viss sötma i smaken, säger Wikén.