Pierre Lindau vägrar sälja sin öl utanför de egna kvarteren och säger att han har Sveriges minsta kommersiella bryggeri. Och det är kanske sant.
När Pierre Lindau brygger öl gör han det på spisen hemma i lägenheten på Söder i Stockholm. En batch är på mellan 9,5 och 11 liter. Skatteupplaget ligger nere i källaren.
Så om inte Lindau Bryggeri är Sveriges minsta, så är det nog inte många som konkurrerar om den titeln.
– Jag har inte gjort några efterforskningar, men jag träffade ordföranden på Svenska Ölfrämjandet i en bar och han tyckte att det lät rimligt, säger Pierre.
Sofo (south of folkungagatan), ett område på söder i Stockholm, är inte bara hans bas och hem. Han vägrar dessutom av princip att sälja sin öl utanför de kvarteren.
– Jag har fått förfrågningar från andra ställen, bland annat var det någon som hade kontakt med Akkurat, men jag sa nej. Det ligger på Hornsgatan, en jäkla bit härifrån.
Avståndsmåttet ”en jäkla” bit är mindre än en kilometer enligt kartan. Pierre håller hårt på såväl sina principer som kvarter.
– Jag har till och med fått förfrågningar från ett ställe i Jönköping. Först tänkte jag att skulle leverera, men nä. Det är bättre att hålla på det här. Folk får komma till Sofo och se hur mysigt det är med alla barer, restauranger och småbutiker.
– Det blir lite mer spännande med principer och ger lite extra till upplevelsen. Jag har några tokiga göteborgare som brukar åka upp hit och då går de uteslutande till mina kunder för att dricka min öl och kolla på fotboll och sån skit.
Med en årsproduktion på drygt 350 liter så behöver Lindau Bryggeri inte så många kunder. Och sen starten 2019 har han hållit ner omsättningen till under 30000 kronor för att klassas som hobbyverksamhet och därmed slippa momsen.
– Jag valde medvetet att inte fakturera alla kunder nu i december bara för att ligga kvar under 30000. Vill ju inte börja med moms vid julen, det känns så jäkla onödigt.
Men nu funderar han faktiskt på att expandera. Reglerna ändras den 1 juli och den nya gränsen för momsbefrielse blir 80000.
– Det är tanken. Jag har förhandlat med min arbetsgivare om att gå ner i tid, men de sa njaä. Fast det finns ju andra arbetsgivare. Mitt mål är att jobba tre fyra dagar i veckan och lägga den andra tiden på ölen.
Allt med Lindau är småskaligt. Från grytan i hembryggarstorlek han använder för att koka vörten till leveranserna.
– Allt levereras med fötterna. Oftast bär jag grejorna, ibland använder jag pirra.
– Kunderna tycker att det är jätteroligt med en sån liten leverantör och de hipsters, trädkramare och veganer som bor här betalar gärna lite extra för att köpa min öl i stället för Bryggmästarens eller nåt sånt.