Varför inte göra göra som norrmännen och sälja öl upp till 4,7 procent alkohol i vanliga butiker.
Det och annat framkommer i Tobias Janius svar på våra enkätfrågor nedan.
Vilket är det bästa svenska öl du druckit under 2022 hittills? Vad var så bra med ölet?
– Jag är glad att kunna säga att jag druckit många bra svenska öl i år. Det är ett som sticker ut som en tydlig favorit dock, och det är Natur från Brekeriet. Till att börja med så är det ett otroligt lättdrucket öl med hög hinkabilitet. Piggt och enkelt trots sin inneboende komplexitet.
– Ett öl som bröderna Ek själva beskriver som ett öl som de önskat göra som en lättare och mer tillgänglig ekfatslagrad suröl, som de hoppas kunna producera löpande. Priset på produkten är helt vansinnigt otroligt konsumentvänligt med tanke på att ölet är blandat av 1, 2 och 4-årigt suröl. Jag kan bara upprepa orden som min vän Berggren brukar yttra: ”Vi svenskar förtjänar inte Brekeriet”.
Under hösten kan det komma ett slutgiltigt beslut om gårdsförsäljning av öl i Sverige. Hur tror du att det hela slutar?
– Lätt realist-pessimistisk som jag är så tror jag väl tyvärr att det kommer sluta i någon sorts politiskt sönderkompromissad variant där hela företeelsen med ”gårdsförsäljning” blir svår för många producenter att utöva. Av det vi kunnat utläsa om utredningen och förslagen så här långt så tror jag att väldigt få producenter kommer kunna få någon ekonomi i att ha personal och kassasystem tillgängligt för att kunna sälja de få liter öl som förslaget tillåter, till de få konsumenter som kommer besöka bryggerierna. Jag hoppas självfallet att jag har väldigt fel i den spådomen dock.
– Men ett personligt önsketänkande för mig hade hellre varit att vi hade sett att alkoholgränsen för folköl hade höjts till 4,7% som i vårt grannland Norge. Det må vara en annan fråga i sig, men med en sådan alkoholgräns för folköl så öppnas helt andra förutsättningar för bryggerierna att göra riktigt bra öl som de då skulle kunna sälja under samma förutsättningar som de gör med folkölen idag. Och starkare öl än så kan för min del gärna Systembolaget få roa sig med att sälja.
Ölfestivaler har först kämpat med pandemin och nu väntar en lågkonjunktur. Hur tror du att festivalerna utvecklas/förändras de kommande åren?
– Det ska sägas på en gång att jag har alldeles för dålig insyn i ekonomin bakom hur ölfestivaler bedrivs så jag kan bara spekulera. Min känsla efter samtal med folk i bryggeribranschen senaste året har varit att många av de mindre till medelstora bryggerierna har svårt att se den ekonomiska vinningen i marknadsföringen det medför att ställa ut på mässor där de behöver betala för att vara med idag. Detta får mig då att tro att vi kommer se färre av mikrobryggerierna på de stora mässorna och antagligen kommer de sakta men säkert fyllas av de stora drakarnas montrar.
– Samtidigt såg jag med glädje hur ett gäng Stockholmsbryggerier och även ett gäng Skånebryggerier gick ihop och delade montrar på En Öl & Whiskeymässa i Göteborg nu i våras, så vem vet? Ett smart sätt att lösa ekonomin på var det med största sannolikhet. De smalare mässorna för de med ett lite djupare intresse av öl vet jag inte alls hur det kommer gå för, med den inflationen vi ser som rusar iväg idag så finns det en stor risk överlag att konsumenter ganska snabbt behöver hålla hårdare i plånboken. Och kanske kommer det faktum att de då eventuellt kommer köpa färre öl i premiumprisklassen även avspegla sig hos besökarantalet för de nischade ölfestivalerna? Jag hoppas inte det kommer bli så, för de festivalerna har verkligen hjälpt till att öppna upp ölvärlden för många svenskar.
Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet? Varför är det så?
– Om jag ska svara med hjärtat så tycker jag att Nyköping Brewing förtjänar all uppmärksamhet de kan få. De gör konsekvent väldigt bra öl, i synnerhet lagerölen, och har landets absolut snyggaste bryggerilokaler där de dessutom serverar väldigt bra mat. Mitt hjärta rymmer en stor varm plats för Patrick, Jonas, Sasse och alla andra på Nyköping Brewing och jag önskar dem allt rampljus och framgång. Ska jag svara med hjärnan så funderar jag emellanåt varför inte Ängöl får mer uppmärksamhet. Ett bryggeri som i det allra mesta levererar en otroligt hög nivå på sina öl och som jag ofta imponeras av.
Du får en helkväll med öl och mat betald för dig och en kändis. Vart går du och vem tar du med dig?
– Enkelt, då blir det till att äta glassbomb med Micke Renberg. Företrädelsevis på Haricon Värts, det flottaste stället i Pite.
Vilken ölstil dricker du helst just nu och varför?
– Som oftast dricker jag helst sydtysk pilsner, belgisk pale ale och blandkultursjäst saison. Jag älskar ljust, beskt och väl utjäst öl. Och helst med alkoholhalt på lägre delen av skalan. I ölkylen i sommarstugan är just nu preppat inför semestern med Helsinge Pilsner, De Ranke XX Bitter och Brekeriet Natur.