Författaren Peter Sandbergs bok Svensk Bryggerihistoria kom ut tidigare i år – nu har den fått pris.
Det är Måltidsakademien som har gett Svensk Bryggerihistoria pris i kategorin Historisk måltidslitteratur när Årets Svenska Måltidslitteratur 2022 korades.
– Jag är så glad att få ta emot det här priset. Jag har fördjupat mig i svensk bryggerinäring i många år och det är glädjande att fler får upp ögonen för ämnet, säger Peter Sandberg i ett pressmeddelande.
– Tack vare utnämningen kommer boken att hitta hem till ännu fler läsare.
Juryns motivering lyder: ”Ölet har följt oss sedan medeltiden, och på 1800-talet gick bryggandet från hantverk till industri. Peter Sandberg skildrar med sitt pregnanta och underhållande bryggarperspektiv svenskt samhällsliv och dryckeskulturens sociala förändringar.”
Svensk bryggerihistoria gavs ut i mars 2022, och är den första boken som skildrar den spännande resan från ölhantverk till storskalig industri i Sverige.
En resa som präglats av konkurrens, karteller och koncentration – men som också har lett fram till dagens växande flora av mikrobryggerier och en mer mångfacetterad ölkultur.
Läs även vår intervju med Peter Sandberg, som gjordes strax före bokens lansering.
Alla pristagare
Barn och mat
Titel: Hej, hej vardagsmat
Författare: Sara Ask, Lisa Björbo
Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer
Titel: Sensory qualities and culinary utility of produce, a path towards sustainable gastronomy
Dryckeslitteratur, Bästa vinbok
Titel: Champagne Magnus Opus
Författare: Richard Juhlin
Dryckeslitteratur, Bästa drinkbok
Titel: Vilda drinkar – en smak av naturen
Författare: Bella Porcile
Essäer kring måltiden
Titel: Maten i vårt språk
Författare: Carl Alstrand
Etniska kokböcker
Titel: Khadijas kök
Författare: Khadija Mohamud
Grundkokböcker
Titel: Sedir: Processen
Författare: Sedir Ajeenah
Historisk måltidslitteratur
Titel: Svensk bryggerihistoria : öltillverkning under 200 år
Författare: Peter Sandberg
Hälsa
Titel: Hälsosegrar : den vetenskapliga vägen till ett friskare liv
Författare: Linda Bakkman, Sissela Nutley och Örjan Ekblom
Kantinmåltider
Titel: Från Kantiner och Kartonger till Kunskap och Kärlek : hur Sverige blev bäst i världen på skolmat
Författare: Eva Kvanta (red)
Medförfattare: Ulrika Arnell
Kokböcker med restauranganknytning
Titel: ÖRT : Öland, resan, tiden
Författare: Caroline Möllesand
Köksträdgårdslitteratur
Titel: Min skogsträdgård : silande ljus och vandrande skugga
Författare: Marika Delin
Livsstilslitteratur
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall
Mat, klimat och miljö
Titel: Stoppa matsvinnet! : en förpackad lösning
Författare: Fredrik Wikström & Helén Williams
Matbröd
Titel: Bröd bullar & kakor : bagarmästarens bästa recept
Författare: Johan Sörberg
Måltidsutensilier
Titel: Trettio vinkällare : konsten att lagra och njuta av vin
Författare: Johan Magnusson
Nordisk måltidslitteratur
Titel: Rågen : en spretig historia
Författare: Annika Luther
Regional måltidslitteratur
Titel: Historisk värmländsk mat
Författare: Sara Bodin Olsson
Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger
Titel: Kokkonst. Mat och berättelser från Sörmland.
Författare: Elin Loord
Social kompetens
Titel: Kokkonst och värdskap
Författare: Ia Orre, Ebba Wachtmeister
Speciallitteratur – metod
Titel: Köttfärssås
Författare: Jason Diakité, Harald Wachtmeister, Joel Åhlin
Speciallitteratur – råvara
Titel: Potatis
Författare: Stefan Ekengren
Söta bakverk
Titel: Inte bara bullar : 100 klassiska bakverk och kakor från förr
Författare: Jan Hedh
Undervisningslitteratur
Titel: Plocka tång & strandväxter
Författare: Linnéa Sjögren & Karolina Martinson
Vardagsmåltider
Titel: Varannan vecka : kokbok för barnveckan / kokbok för egenveckan
Författare: Johanna Westman
Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Mundekullas gröna kök : mat och inspiration från de småländska skogarna
Författare: Stephanie Verstift
Bäst översatta: Vegetarisk måltidslitteratur
Titel: Green kitchen : quick & slow : vegetariska recept för snabb vardagsmat och långsamma helgmiddagar
Översättare: Emma Swahn
Författare: David Frenkiel, Luise Vindahl, Sophie MacCinnon
Gastronomisk livsgärning
Titel: Fernando! : Mitt livs historia, mitt livs recept
Författare: Fernando di Luca, Mattias Jersild
Medförfattare: Gabriella Sahlin (red.)
Årets encyklopediska praktverk
Titel: Nötodlarens handbok
Författare: Philipp Weiss
Årets reseskildring
Titel: Koreanska grytor
Författare: Gustav Kyhlberg
Bästa form
Titel: Mat i sommartid
Formgivare: Katy Kimbell
Författare: Mathias Dahlgren
Bästa foto
Titel: Potatis
Fotograf: Roland Persson
Författare: Stefan Ekengren
Bästa Illustration
Titel: Au pif! : franska recept och små berättelser
Formgivare och illustratör: Kristin Lidström
Författare: Emma Hamberg
Bäst alla kategorier
Titel: Modern självhushållning
Författare: Anders Rydell, Alva Herdevall