En kompromisslös stoutklassiker från Colorado och en dimmig collab mellan Omnipollo och Monkish imponerar på Fredrik Berggren i Systembolagets tillfälliga släpp.
Oskar Blues Brewery, Ten Fidy
Imperial stout, USA, 51:90, 355 ml, nr 11459
Burkpionjärerna Oscar Blues har gjort sin Ten Fidy i 17 år och ölet har klassikerstatus. Det har influerat många andra imperial stouts av den kompromisslösa skolan som innebär tydligt rostade toner, hög beska men samtidigt med balans i sikte tack vare en tydlig fyllighet. Torkad frukt, mörk choklad och en mjuk kropp. Toppklass.
Omnipollo Foggy Window
Dubbel new england ipa, Sverige, 54:90, 440 ml, nr 10022
Monkish dubbel neipa Foggy Window slog ner som en bomb när den kom 2016. Att ölet fortfarande görs, åtta år senare, får väl ses som ett kvalitetstecken i neipans nyhetstörstande värld. Denna version är bryggd i Sundbyberg av Omnipollo tillsammans med Monkish. Och visst är det bra. Superaromatisk, rondör med viss sötma, mango och citrus. Bra grejer.
Amager Bryghus Black Nordic Skies
Smaksatt imperial stout, Danmark, 50:60, 330 ml, nr 90250
Efter Mikkeller får Amager ses som det mest tongivande danska hantverksbryggeriet. De gillar att samarbeta med amerikanska bryggerier och här är det Modern Times som varit med och lekt med kaffebryggaren. Ölet är en imperial stout med kaffe som ger vissa beskt rostade espressotoner. Gott!
Founders French Toast Bastard
Smaksatt scotch ale, USA, 60:70, 355 ml, nr 10021
Om man gillar det smarriga med pastry-öl men vill hoppa över alltför konstgjorda arombomber kan Founders French Toast Bastard vara ett alternativ. Naturligt pastrydoftande och fatlagrad scotch ale som smaksätts med den hedonistiska söndagsbrunchen som förebild. Ölet bjuder på lönnsirap, kanel, vanilj och bränt socker, en smaksättning som fungerar utmärkt. Ett kul och gott öl.
Founders Canadian Breakfast Stout
Smaksatt imperial stout, USA, 80:80, 355 ml, nr 10481
Ytterligare ett ikoniskt öl från Founders i fredagens släpp – Canadian Breakfast Stout. Här är basen en imperial stout som får umgås med lönnsirap, choklad och kaffe och rundas av i bourbonfat. Rostat kaffe och något återhållsamt i doften, men smaken blommar ut med sötma, vanilj och choklad. Gott!
Pioneer Uber Hazy Double IPA
Dubbel new england ipa, USA, 39:70, 473 ml, nr 12301
Det ska sägas med en gång, för att minimera besvikelser och reklamationer till Systembolaget, att ölet är blankt trots sitt namn Uber Haze. Det är en Dubbel-IPA med relativt hög beska av tallbarr och en marmeladig fruktighet. Gott.
Floc. x Finback | IPA Overcurrent
New england ida, Storbritannien, 65:80, 440 ml, nr 10405
En samarbets-neipa mellan engelska Floc. och amerikanska Finback, bryggd med humlesorterna luminosa, strata cox, idaho 7 samt citra. God, stabil men samtidigt högt prissatt för att vara en relativt generisk neipa med exotisk frukt och citrus.
Deya We’ll Take It Off The Zombies
New england ipa, Storbritannien, 54:70, 500 ml, nr 83286
Deya tillhör den nya generationens brittiska bryggerier som är mer influerade av USA än Storbritannien. We’ll Take It Off The Zombies är en neipa och ett av bryggeriets flaggskepp. Bryggd med Idaho 7 och Simcoe. Här finns fruktighet, persika men även en lite märklig ton av dill.
Arrogant Bastard Ale
American strong ale, USA, 39:90, 473 ml, nr 83286
Ytterligare en klassiker från USA. Man ska vara försiktig med att säga att ett öl var ”bättre förr” då minnet sviker och preferenser ändras. Men kan inte riktigt släppa känslan av att Arrogant Bastard, ett öl som legat mig varmt om hjärtat, faktiskt var bättre förr. Beskt är gott med ölet har en astringent, spretig och arrogant kärv beska som inte är helt angenäm.
Fuller’s India Pale Ale,
Brittisk ipa, Storbritannien, 33:40, 500 ml, nr 88753
Det är en pågående trend. Att brittiska bryggerier nu gör historisk och traditionell brittisk IPA. Det innebär lite mörkare och maltigare ipa med brittiska humlesorter. Fuller’s har dock gjort sin tolkning ända sedan 2000. Fuller’s India Pale Ale kändes inte helt hundra på Systembolagsprovningen då det hade acetaldehyd (gröna äpplen) och totalintrycket var något spretigt. Fuller’s kan bättre.
Ej testade:
• Brouwerij Huyghe Delirium Black Bourbon, Belgien, 289:00, 750 ml, nr 13120
• Brouwerij Huyghe Delirium Blond Bourbon Barrel Aged, Belgien, 291:00, 750 ml, nr 10252