SM i hembryggning – så funkar det

Lördagen den 27 april går SM i hembryggning av stapeln i Campushallen i Linköping. Under mästerskapet utses både Folkets val och domarnas val. Det är den sistnämnda tävlingen som korar den svenska mästaren.

Det börjar närma sig helgen som alla tävlingssugna hembryggare går och väntar på. De svenska mästerskapen i hembryggning. Ett mästerskap som består av två delar. Dels en tävling på plats under SM-dagen som heter Folkets val, som avgörs av alla de som besöker evenemanget. Besökarna går helt enkelt runt och provsmakar och röstar på de olika ölen som bjuds. I denna tävling brukar uppåt 300 öl tävla. Sista möjligheten till anmälan är dock kort innan tävlingsdagen, så det återstår att se exakt hur många öl som årets mästerskap lockar.

 

Nytt för i år är att de lokala arrangörerna från Linköpings Hembryggarförening har utvecklat ett nytt röstningssystem där besökarna ger varje öl de provar ett betyg, i stället för som tidigare att man bara gav poäng till dem man gillade bäst i respektive klass. På detta sätt hoppas arrangörerna att fler kommer att få nyttig feedback på sin öl. Det återstår att se om det lockar några extra tävlande.

 

Utöver Folkets val på SM-dagen så finns det en domartävling som bedöms av utbildade öldomare. Det är den här tävlingen som korar årets svenska mästare. Till den tävlingen lämnar deltagarna in fem omärkta flaskor av den öl de vill tävla med. Ölen skickas först till Stockholm där de sorteras och sedan skickas de ut till olika domargrupper runt omkring i landet. Det brukar vara domargrupper i Stockholm, Göteborg, Helsingborg, Växjö, Linköping, Gävle och på Gotland. Domarna bedömer ölen utifrån Svenska Hembryggarföreningens öltypsdefinitioner. De beskriver exakt hur ölstilen ska se ut, dofta, smaka och så vidare. Om ölet avviker från stilen får det avdrag och i slutändan sätter domaren en poäng mellan 0 och 50 poäng på hur nära denna mall som ölet är. Nyligen lämnades den sista ölen till domartävlingen in. I år blev det totalt 578 öl vilket är en ökning med drygt 100 öl jämfört med förra året.

 

Det handlar alltså i viss mån mer om att brygga ”rätt” än att brygga gott. Brygger man helt som stilen beskriver kan man dock vara ganska säker på att det även kommer att vara ett mycket gott öl. Men det är möjligt att lämna in världens godaste öl i fel klass vilket skulle resultera i ett bottenbetyg. Upplägget är mycket likt förfarandet vid exempelvis hundutställningar. Där slutar dock likheterna.

 

Domartävlingen är uppdelad i elva olika klasser som exempelvis veteöl, syrliga öl och kraftig ale. I varje av dessa elva klasser finns ett antal underkategorier som ”IPA”, ”Black IPA”, ”Barley wine” och så vidare. I varje huvudklass kan det delas ut ett guld, ett silver och ett brons. Förutsatt att kvaliteten anses tillräckligt hög.

 

De populäraste öltyperna i år är tysk pilsner och New England-ipa – i andra änden hittar vi olika veteöl där det endast finns 20 inlämnade öl totalt.

 

Evenemanget är öppet för alla över 20 år. Förköp via Ticketmaster krävs, det säljs inga biljetter på plats.