I boken Den nya ölkulturen, som Beernews redaktör Sanna Lindberg släppte förra året, finns ett kapitel om hur man kombinerar öl tillsammans med mat. Som ett komplement till det gör hon också nedslag vid de olika ölhögtiderna – som börjar med påsken. Här är ett utdrag.
Som begrepp har troligen påsköl, precis som julöl, funnits lika länge som högtiderna har firats i Sverige. Men trots att påsken är kyrkans viktigaste högtid har den, till skillnad från julen, aldrig varit en lika stor mat- och dryckeshögtid. Det beror på att påsken infaller om våren då vinterns lagrade matförråd historiskt börjat sina, då höstens skörd är på upphällningen och det ännu är långt kvar till dess att nya grödor börjar titta fram. Det spannmål som eventuellt fanns kvar ville man hushålla med.
Det var först under industrialiseringen, i slutet av 1800- och början av 1900-talet, som påskölet etablerades. Från den tiden finns gott om annonser för påskölen som då, precis som annat öl, flitigt marknadsfördes. Det var en tid då bryggerierna var en given del av stadsbilden och det svenska ölet flödade. I takt med att bryggerierna sedan försvann, försvann också påskölet. För att återuppstå i Systembolagets sortiment först 1991. I dag är utbudet, liksom bredden, av påsköl stor, och runt om i landet växer sig engagemanget kring lokala öl starkare för varje år – inte minst vid högtiderna.
Matchning
Traditionellt är påsköl en mörkare lager eller ale som påminner om julöl. Det är medelfylligt, har ofta en lite söt maltkropp med tydlig rostning och en återhållsam beska. Ölen gifter sig väl både med påskens traditionella rätter som ofta består av ägg från hönsen som precis hade börjat värpa igen, årets första lamm samt vinterns sista sillinläggningar. Påsken kommer parallellt med ljusets återkomst. Förutom de traditionella råvarorna och rätterna får man i dag ofta njuta årets första späda gröna skott, så ibland får en liten primörrädisa eller kryddig ramslök smaksätta maten. De gröna inslagen öppnar för lättare och friskare öl, och det är inte ovanligt att vi numera också ser varianter på veteöl, saison och andra ljusare ölstilar till påsk. Något som kan passa alldeles utmärkt.
Boken Den nya ölkulturen finns i handeln nu och kan köpas signerad direkt av Sanna Lindberg, maila då sanna@beernews.se.
Läs också:
• Klassikerna bäst i fasta påskölssläppet
• Åtta lokala påsköl du inte får missa.