Öliga notiser och nyheter från A till Ö

BRANSCHSVEPET: Flyttar, sammanslagningar, samarbeten, satsningar och nedläggningar. Det fortsätter att storma i den svenska ölbranschen.

Inga fler svenskbryggda oktoberöl

Nu får inga svenska bryggerier längre brygga oktoberöl, och knappt några andra bryggerier runt om i världen heller. EU har beslutat att flera benämningar av ölen ska skyddas som geografisk beteckning – och därmed endast får tillverkas i Münchentrakten.

Läs mer: Inga fler svenskbryggda oktoberöl

 

Jädraås Bryggeri i konkurs

Jädrasås Bryggeri startade i Gävle 2011 av Lars och Eva Nordlund. För sex år sedan köptes bryggeriet upp av Geflebockens Bryggeri, men trots att man producerat ungefär 150 000 liter om året har ekonomin i inte gått ihop. Och bryggeriet sattes tidigare i maj i konkurs av Gävle tingsrätt.

 

Jämtlands Bryggeris grundare har avlidit

Calle Lindgren, en av grundarna till Jämtlands Bryggeri, har avlidit efter en tids sjukdom. Sedan 1970-talet förvärvade entreprenören Calle Lindgren 62 olika företag, framförallt inom kontorsvaruhusbranschen. Han grundade Jämtlands Bryggeri 1996 tillsammans med krögaren Kjell Andersson för att ta fram en öl till Storsjöyran, men det var först när bryggaren David Jones kom in i bilden som bryggeriet slog igenom ordentligt. Framförallt var det ölet Jämtlands Hell, som var betydligt smakrikare än dåtidens enspåriga utbud av industrilager, som bidrog till att förändra den svenska ölscenen för alltid.

 

Kopparbergs samarbetar med Budweiser UK

Kopparbergs Bryggeri och Budweiser Brewing Group UK har tecknat ett flerårigt avtal för att öka försäljningen av Kopparbergs cider i Storbritannien. Kopparbergs får därmed tillgång till Budweisers distributionsnätverk för att nå fler brittiska pubar och restauranger. Avtalet förväntas stärka båda företagens position i Storbritannien, som redan är den klart största marknaden för Kopparbergs med runt 60 procent av koncernens intäkter.

 

Lost Island och Alskute slår sig samman

Gotländska Lost Island Brewery och Alskute Brewery går samman i ett samarbete för att förbättra och säkerställa sin ölproduktion. Alskute Brewery kommer att flytta sin öltillverkning till Lost Islands moderna anläggning i Roma Sockerbruk. Samtidigt går Alskutes vd och bryggare, Bruce Todd ,in som delägare i Lost Island Brewery.

 

Perfectly Squared köttar på i nya lokaler

Det är ingen liten uppväxling som väntar för Skånebryggeriet Perfectly Squared. En rustik ny lokal och ett nytt varumärke är två saker som är tänkta att snabbt jobba upp en stark lokal närvaro, som första kommersiella bryggeri i sin nya hemkommun.

Läs mer: Perfectly Squared köttar på i nya lokaler

 

Reinklou flyttar produktionen

Reinklou Ranch Brewery får inte längre ihop verksamheten. Men istället för att helt och hållet lägga ner bryggeriet flyttar man nu istället produktionen till Revsunds Brewery i Bräcke. “Vi tycker att det är en toppenlösning att vi har kunnat enats om det här upplägget och känner att det är en vinst för oss båda”, skriver Revsunds Brewery.

 

Rörö Öl lägger ner

Bohuslänska Rörö Öl, som under senare tid har haft ett tätt samarbete med den ideella hembryggarföreningen Hönö Ölagille avvecklar sitt bryggeri och lägger ut bryggeriutrustningen till försäljning. En förhoppning om att kunna fortsätta göra öl under varumärket Ölagille, kanske som kontraktsbryggeri, lever dock vidare.

Läs mer: Trots en positiv trend – Rörö Öl avvecklas

 

Skule Bryggeri till salu

Lagom till femårsjubileet har bryggare Tyrone Kylare beslutat att sälja och lägga ner Skulu Bryggeri i Docksta. Ekvationen bar sig inte, särskilt inte tidsmässigt. Nu är verksamheten, med både inventarier och varumärke till salu.

 

Stockholm Brewing satsar – ”Potentialen enorm”

De nya ägarna har satsat stort och brett, vilket lett till investeringar, krogkampanjer, nya koncept och offertvinster. Nu höjer Stockholm Brewing Co insatsen ytterligare och trappar upp ambitionerna rejält, med målet att fyrdubbla produktionen på tre år.

Läs mer: Sthlm Brewing satsar – ”Potentialen enorm”

 

Svartberget satsar på svår hemmamarknad

Utmaningarna med att driva bryggeri i Åre är många. Trots det satsar Svartberget Fjällbryggeri nu stort och en planerad flytt ska möjliggöra både för en större produktion och efterlängtad besöksnäring.

Läs mer: Svartberget satsa stort på svår hemmamarknad

 

Sverige är Nordens billigaste ölland

Enligt den brittiska jämförelseprissajten finder.com är Danmark inte längre det billigaste landet i Norden när det kommer till ölpriser på krogen. Under 2023 tog Sverige ledningen med ett genomsnittligt pris på 73 kronor för en pint öl, medan islänningarna får betala hela 106 kronor pinten. För den som letar efter världens billigaste öl är Venezuela ett hett tips, där priset på en halvliter öl knappt når 8 kronor.

 

Syrlig satsning utan genvägar

Nu duggar de vildjästa lanseringarna tätt från Munklägret. Ett resultat av att de för snart ett år sedan kunde förvärva stora delar av Stockholms Brewings utrustning för ändamålet – men ännu mer är på gång.

Läs mer: Syrlig satsning utan genvägar

 

Unga entreprenörer startar ölbar i Gislaved

Med ungdomlig entusiasm och stor passion för goda hamburgare har HotBox Burgers etablerat sig på Smålandiaområdet i Gislaved. Nu startar Oskar Sellgren och Tuva Nilsson – som bara är 21 år gamla – även upp HotBox Beers på Österskans Foodcourt. Den 1 juni slår de upp luckan för första gången med åtta sorters öl på kran, plus olika burkar från hantverksbryggerier från hela Sverige men det mesta i sortimentet kommer från Halland.

 

Ölstudion stänger – framtiden oviss

Till sommaren stänger Ölstudion i sina befintliga lokaler i shoppingcentret Nordstan. Tillfälligt kommer den istället att inhysas i en befintlig systembolagsbutik i Majorna, dit delar av sortiment flyttas och dit några av Ölstudions nuvarande anställda följer med. Öppningen sker den 20 september, en vecka efter att butiken i Nordstan stänger, och är planerad att stanna till årsskiftet 25/26, vad som händer sedan är fortfarande osäkert.

Läs mer: Ölstudion stänger – framtiden oviss