I Sverige finns det en mängd passionerade ölkrögare. I vår lista idag lyfter vi fram fyra pionjärer som alla spelade centrala roller då ölkulturen i landet började ta fart på allvar under 1990-talet.
ANDERS THOOL
Anders Thool kan med fog bära titeln som Sveriges första ölkrögare i den moderna ölrevolutionen. När han öppnade Norra Brunn i Stockholm i september 1989 var det första stället i landet som erbjöd ett omfattande urval av öl, med hela 70 olika sorter tillgängliga.
På Norra Brunn serverades alla öl i deras ursprungliga glas, och personalen ägnade stor omsorg åt att servera pilsner med ett perfekt skum. Satsningen blev en omedelbar framgång, och det var inte ovanligt att se en kö på 50 meter utanför lokalen strax innan öppning. Nyheten om den nyskapande ölkrogen spred sig snabbt bland ölälskare i Stockholm och så småningom även till ölfantaster från andra delar av riket.
Anders sålde all öl han kunde få tag på i Sverige, och tog på ett raffinerat sätt in öl när det fortfarande fanns ett importmonopol i Sverige. Han var den första som tog fighten för att folk skulle få dricka öl från Belgien, England och Tyskland på krogen och blev en nagel i ögat på monopolet.
Anders Thool var först med cask ale i Sverige, han var först att ta in Guinness och serverade även lambic innan någon i Sveriges visste vad det var. Som mest drev han och några kompanjoner 14 krogar samtidigt, exempelvis Black and Brown, Beefeater, The Londoner och Blå Dörren.
Krogar som Oliver Twist och Akkurat har inspirerats av Anders Thools arbete. Sedan 2013 hittar man honom på The Players Inn i Enköping, där han sköter en bar med nästan 30 olika fatöl och ett stort utbud av flasköl.
TRION RUNE, STENE OCH JUGGE
Det är omöjligt att diskutera Sveriges främsta ölkrogar utan att nämna Akkurat och Oliver Twist, två banbrytande etablissemang som grundades under 1990-talet. Bakom dessa ställen finns en trio som tillsammans tidigt satte Stockholm på världens ölkarta.
Initiativet till Akkurat och Oliver Twist togs av Rune Bohlin, men det var tack vare de tidiga anställda Jörgen ”Jugge” Hasselqvist och Sten ”Stene” Isacsson som ställena utvecklades till vad de senare blev och är. De tog snabbt på sig ett större ansvar och med tiden tog de över driften av Akkurat och Oliver Twist.
Jugge och Stene har sedan dess varit ett radarpar i Stockholms och Sveriges krogscen i 30 år. Deras avtryck och inflytande går inte att överskatta och paret är sammantaget de mest inflytelserika ölkrögarna i Sverige. På cv:t finns bland annat framtagandet av det banbrytade ölet Hell, populariserandet av lambic, uppbyggandet av en ölkällare av internationell rang, spridandet av real ale och tidig import av amerikanska öl till Sverige.
Jugge driver sedan länge Oliver Twist och importföretaget Great Brands. Stene driver sedan ett antal år Zum Franziskaner i Gamla Stan, ytterligare en ölsatsning som fått internationellt renommé.
REINHARD OCH BERITH JARCHE
Killinggänget hade en överenskommelse som innebar att när de stod vid bagagebandet på Landvetter skulle de högt och tydligt synkronisera klockorna och låtsas ställa tillbaka dem två år. Det här ledde senare till Andres Lokkos kända uttalande om Göteborg på P3 Guld-galan i Göteborg.
Killinggängets betraktelse stämde väl med ölets utveckling i Göteborg på 1990-talet. När Stene och Jugge förändrade ölkulturen i Stockholm drack göteborgarna stor stark i plastglas på räkfrossekalas och var nöjda med det. Nej, inte riktigt alla var nöjda med det.
1996 kastade Reinhard och Berith Jarche ut Falcon från sin krog The Irish Rover (senare The Rover) på Andra Långgatan. Handlingen var startskottet för Göteborgs första free-house och det var även starten för vad som skulle komma att bli den viktigaste ölkrogen i Göteborg och en av de mest betydande i Sverige.
På The Rover utvecklades Svenska Ölfrämjandet Göteborgsavdelning till Sveriges största lokalförening, i baren hängde Thomas Bingebo och fick kontakter som ledde till grundandet av Oceanbryggeriet. Mikael Dugge Engström sålde sina första öl här. Här arrangerades de första hembryggartävlingarna som fostrade hembryggare som senare blev kommersiella. Krogen arrangerade ölfestivaler och kom att inspirera andra krogar i och utanför Göteborg. Reinhard och Berith gjorde att the Rover blev ground zero för ölkulturen i Göteborg.
Reinhard fick ett rykte om sig att vara principfast och småsur, dåliga dagar kunde han kasta ut personer som kom in och beställde stor stark, en inte helt ovanlig beställning i Göteborg vid tidpunkten.
Paret fick utmärkelsen Årets Ölkrögare och framgången i Göteborg ledde till att de öppnade Den Tatoverede Enke i Köpenhamn, en belgisk krog som blev en viktig plats även för den växande danska ölkulturen.
The Rover togs i mitten av 00-talet över av Pelle Frost och Niklas Gustafsson som utvecklade krogen ytterligare till ett av Sveriges bästa ölställen.
LARS SCHWEITZ
I 1990-talets Sverige var det förbjudet att sälja/servera öl i samma lokal som ölet bryggdes. Följden blev att det var olagligt att driva bryggpub i landet. Finansmannen Jan Stenbeck gillade att få bort regleringar. Han drev frågan och bidrog till att få förbudet hävt för att kort därefter starta Sveriges första bryggpub, Gamla Stans Bryggeri i Stockholm.
Kort efter Gamla Stans Bryggeris grundande startade bryggpuben Bredaryds Wärdshus i djupaste Småland. Personen bakom satsningen hette Lars Schweitz.
Lars tog över Bredaryds Wärdshus 1990 och gjorde om stället till ett riktigt ölpalats dit ölintresserade vallfärdade från hela landet. Ölutbudet var enormt och Lars höll uppskattade ölprovningar och ölskolor. Han var en av de tidiga ambassadörerna för hantverksöl i Sverige.
1996 startade han Sveriges andra bryggeripub i lokalen. Satsningen blev framgångsrik och ölet uppskattat. Lars Schweitz blev utsedd till Årets Ölkrögare två gånger. De sista åren jobbade Lars för Nääs Gårdsbryggeri.
Han gick dessvärre bort 2023.
Förra veckans lista:
• 4 öltyper uppfunna av hembryggare