4 sommarviner för öldrickaren

Smakens universum är enormt och det finns inget argument som är gott nog för att begränsa den till en slags dryck. Doft och smak utvecklas hela livet och genom att analysera den personliga smaken är det enkelt att hitta nya upplevelser – också över dryckesgränserna. 

Visste du att för en smakupplevelse ska bli komplett måste vi använda alla våra sinnen? Synsinnet står till exempel för 80 procent av våra sinnesintryck som kommer från omgivningen, vilket gör utseendet på förpackning, glas och själva drycken viktig. Känseln ska inte underskattas, den som gör att vi känner textur och temperatur. Sedan har vi förstås hörseln, med både sina inre och yttre ljud – från att en burk öppnas till att kolsyra smattrar i munnen. Luktsinnet å sin sida representerar hela 95 procent av det som allmänt kallas för smak, bara fem procent snappas upp av tungan. Det är alltså i näsan vi fångar upp doftmolekylerna som gör att vi både kan dofta och smaka alla aromer. När drycken väl tagit sig in i munnen är det istället våra grundsmaker och hur de balanseras mot varandra som vi känner. Alla upplever vi grundsmakerna på olika sätt och med olika tolerans och intensitet.

På restaurang har du säkert, i samband med en beställning, fått svara på frågan om vilken typ eller stil som just du gillar. Beroende på svar är det relativt enkelt för en sommelier att göra en snabbanalys av, i första hand grundsmakerna, och i andra hand aromprofilen, och därefter komma med ett träffsäkert förslag – också över dryckesgränserna. 

I veckans lista tipsar vi om fyra viner som har mer gemensamt med öl än vad man kan tro. 

 

OM DU GILLAR HAZY IPA…

… så gillar du en stor smak fylld med tropisk frukt, där beskan är återhållsam men balanserande, medan sötman många gånger är lite mer påtaglig. Översatt till vin söker vi nu aromatiska gröna druvor av hög mognad som får samma generösa, solmogna fruktighet som neipans humle.

Här är de tyska rieslingvinerna en oslagbar smakkompis. Beroende på vilken typ av vin man vill göra och hur vinrankorna växer skördas druvorna med olika mognad och där smakintensiteten och balansen mellan syra och sötma (alkohol) successivt stegras. Det kan faktiskt liknas vid stegringen i session, ipa, dipa och tipa. Magic Mountain från Leitz kliver in på en ipa-nivå där den gyllene, tropiska frukten är generös och snyggt lyfts fram av en rak syra som bidrar till en rikare fruktighet, som i näsan får en att associera till sötma, men som i munnen slutligen ger ett helt torrt avslut. Läskande, flirtigt, somrigt.

1. 2023 Magic Mountain från Leitz

Rheingau, Tyskland • 166 kr • 75 cl • 12,5% • Nr 70626

 

OM DU GILLAR VÄSTKUST-IPA… 

… så gillar du en lite mörkare maltkropp, markerad beska och en humleprofil som drar åt det örtiga och skogiga, smaken är medelstor och lite stram. Det här översätter vi till ett rött vin, rikt på frukt men som snarare drar åt syrliga körsbär och sötfriska bär än det varma och josiga. Här vill vi ha en tydlig örtighet, rak tanninstruktur och lätt fatkrydda.

Med andra ord osar det italienskt och i utmärkta Tutti I Giorni blandas tre sorters druvor vilket ger just precis det. Här står rustikt eleganta sangiovese för 75 procent och vinet uppfyller således inte de toskanska reglerna (som säger 100 procent) och klassas därför som ett lantvin. Och eftersom man redan är på djupt vatten kan man också buteljera i enlitersflaska, vilket sympatiskt nog ger ett extra glas. Servera kylt med fördel till en rykande varm, nygräddad vedugnspizza med kryddig tomatsås. 

2. 2022 Tutti I Giorni Rosso från Antonio Camillo

Toscana, Italien • 209 kr • 1 liter • 13,5% • Nr  55737

 

OM DU GILLAR SAISON…

… så gillar du det pepprigt rustika, ja nästan vilda, som ibland kan gå åt det lite syrliga, ibland åt det söta, med en smak som ofta har en citrusfräschör blandat med mogen frukt, blommor och en rondör från jästen. Tar vi den här profilen över till vinets värld blir det varken vitt eller rött, utan oranget.

Ett vin som görs likt ett rött vin, fast på gröna druvor, där skalen efter pressning får ligga kvar i musten och macerera, vilket ger en intensivare smak och tydligare tanninstruktur som kan liknas med ölets beska. Fina Tutto Anfora görs på trebbianodruvor utan varken tillsatt jäst eller svavel, efter press får musten ligga med skalen i sju månader och jäsa i gamla leramforor. Här är smaken rik med massor av stenfrukt, söta äpplen, läskande citron och mjuka toner av honung. Syran finns där som en röd tråd. Ett fantastiskt matvin, inte minst till sommarens rökta fisk. 

3. 2022 Tutto Anfora Bianco från La Ginestra
Toscana, Italien • 219 kr • 75 cl • 12,5% • Nr 90275 • Eko

 

OM DU GILLAR RÖDFRUKTIGA SURISAR… 

… är det många gånger just den primära och rika fruktigheten som man är särskilt förtjust i. Den kan förstås komma i olika intensitet – både i öl och vin. Men låt oss i det här exemplet fokusera på de lättare, eleganta ölversionerna där frukten står först och backas upp av en klar syra. Och bara genom att här stryka ordet öl har vi en träffande smakbeskrivning på många roséviner.

Rosé görs på blå druvor men med en kortare skalkontakt vilket gör vinet rosa. Stilen behärskas synnerligen väl i Österrike och Pittnauer använder sig här av tre, för landet, klassiska druvor där Blaufräkisch från kalkrika jordar dominerar. Om det är tack vare jorden, eller druvsort, låter jag vara osagt men här drar frukten åt det apelsinfriska på ett sätt man sällan hittar i rosé, vilket också backas upp av solmogna hallon och aprikos som fint harmonierar med en läskande syra som klingar av i ett torrt avslut. Minst lika läskande och klunkvänligt som en bra hallonsuris. Dessutom med solvänlig, lite lägre alkoholhalt. 

4. 2022 Pittnauer rosé från från Pittnauer

Burgenland, Österrike • 189 kr • 75 cl • 11,5% • Nr 76829 • Eko

 

 

Förra veckans lista: 

• 4 somriga ölmåsten i och kring Göteborg

 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.