Hej, hallå Bertil ”Beertil” Gustavsson

Hej, hallå Bertil ”Beertil” Gustavsson som driver ölbarsguiderna ”Stockholm / Göteborg / Uppsala Top Beer Places”.

Berätta, hur fungerar guiderna?

– Guiderna över Stockholm, Göteborg och Uppsala, listar ölställen med hantverksöl. Poängsättningen är på en skala 0–20, vilket baseras på hur pass trevligt jag tycker att stället är, just ur hantverksölssynpunkt. Det handlar om vilken upplevelse man får, eller kan få. Om personalen är kunnig och om stället är trevligt. Om stället kör ölevent så kan det också påverka poängen.

– Listorna är på engelska, eftersom nästan alla svenskar kan engelska, men inga utlänningar kan svenska. Inga ställen har dock färre än sju poäng och ställena måste antingen ha fler än 20–25 flaskor och/eller burkar av hantverksöl och/eller minst 1-2 hantverkskranar.

Hur går arbetet till?

– Jag försöker att besöka ställena minst en gång var tredje eller fjärde månad. Ställen som uppdaterar sitt ölutbud på Untappd, kan jag ju kolla hemma, men man måste ändå besöka sådana ställen för att se om informationen fortfarande stämmer. Jag listar också alla ölevent jag hittar på Facebook och andra ställen.

– Min ambition är att listorna ska vara så fullständiga som möjligt – så att alla som är intresserade av hantverksöl kan hitta hyfsat färska uppgifter om ställena samt öleventen i datumordning och förstås andra nyheter och förändringar.

Vilken är den roligaste ölstaden just nu, tycker du?

– Den roligaste ölstaden just nu är Göteborg, mycket beroende på att jag inte varit där på ett tag. Annars har ju Stockholm tunga och svårslagna ställen som Akkurat, Internationella Pressklubben, ManInTheMoon och Omnipollos Kyrka, för att nämna några. En nivå Göteborg kanske inte riktigt når upp till.

Vad har du själv för ölbakgrund?

– Mitt ölintresse började på 1990-talet. Jag köpte öl både på Systemet och olika lättöl och folköl, och så testade jag vilka som var godast. ”Pripps Fat” lättöl blev snabbt en favorit. I augusti 2007 skulle jag hjälpa en kompis att flytta och medan jag väntade på honom råkade jag hamna på en pub, där det fanns en stor tavla med olika öl på. Och oj, vad många svenska bryggerier det finns! Jag råkade välja en Örebro Bitter från Närke Kulturbryggeri som var riktigt god. När jag gick dit någon vecka senare var den slut. Det här var strax innan jag förstod hur det fungerade med fat från småbryggerier och ställenas roterande ölkranar. Sedan gick det snabbt och jag tyckte det var kul att springa runt på olika ställen och se vad som finns.

Har du besökt någon nysatsning det senaste som du vill rekommendera särskilt?

– Bland ambitiösa nysatsningar i Stockholm värda att besöka är inte minst Tegellådan med 20 kranar i Ropsten, med eget bryggeri, som nyss startat. Lyktan på en liten avsides gata i Solna är en annan rolig satsning av de tidigare ägarna av Sorbon. I övrigt klättrar halvårsgamla Bishops på Odengatan. I Göteborg är ju Stigbergets nya på Ringön ett måste att besöka, liksom Poppels Citybryggeri. Ett bryggeri med lite mindre dimensioner är ganska nya Bearded Rabbit bryggeri med taproom, som ligger nära spårvagnshållplatsen Svingeln i Göteborg. Ambitiöst är också Uppsala Ölhall, liksom Vasastans Ölhall i Stockholm, båda med 37 kranar varav cirka 20 hantverksöl.

Beertils listor finns hos C/O Hops och uppdateras nästan dagligen.

• Stockholm Top Beer Places
• Göteborg Top Beer Places
• Uppsala Top Beer Places

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.