… passionerad hembryggare och kommersiell bryggare på Malmö Brewing som genom hembryggarföreningen ÖLAB arrangerar International IPA-day i Malmö. Berätta, varför vill du fira IPA-dagen?
– För att hylla ipan, dessutom är det ett tillfälle för oss att nörda ner oss i ölbryggning, skapa gemenskap och umgås.
Vart äger ert firandet rum?
– Vi firar det i Kungsparken, en lummig park i centrala Malmö. Platsen är noga utvald efter att de två första åren hållits på Ribban. Vi ville hålla det mer centralt och med möjlighet för mer skugga då det tidigare blivit lite för varmt, dessutom finns en paviljong i närheten om det skulle regna. Inget väder kan stoppa en hängiven skara ölfantaster. I år är femte året och evenemanget ser ut att fortsätta växa.
Är evenemanget främst för hembryggare?
– Absolut inte. Jag hoppas vi är tillräckligt inkluderande för att alla som gillar humligt öl vill komma, och det är jag ganska övertygad om att vi är.
Vad ska man göra om man inte har bryggt en egen IPA?
– Gå till Systembolaget och köp med din favorit-IPA eller något du vill testa. Svårare än så är det inte. Men det finns också många öl som andra kommer bjuda på så ta med ett litet glas du smaka ur.
Hur skulle du beskriva en bra IPA?
– Det viktigaste tycker jag är rena och klara smaker med massor av humle. Jag älskar en lätt fräsch maltbas där humlen får skina till max, och om det är fruktig humle att den är mer åt mogen till knappt mogen istället för när det drar åt övermogen frukt.
Du som har så bra insyn i både hembryggning och kommersiell bryggning. Skulle du säga att det finns någon skillnad mellan ipan du brygger hemma och den du brygger kommersiellt?
– Ja, som hembryggare kan du ta ut svängarna lite mer, för det gör inte lika mycket om det går fel. Man kan också vara mycket snabbare på att prova nya trender. Brygger man för krogen ska ju gästerna helst känna till stilen. På så sätt erbjuder hembryggning en frihet som kommersiell bryggning ibland kan sakna.
Om någon tar med en stout förvisar ni personen till Danmark då eller?
– Ha ha, nej, det är ju definitivt ingen som kommer att bli sur för det. Det är IPA vi hyllar men öppenhet och vänlighet är viktigast.
Stämmer det att det finns ett speciellt öl för dagen?
– Ja, det stämmer. Diego Ramos och jag har skrivit ett recept tillsammans som publicerats på Humlegården. Sen har Diego bryggt en batch i Stockholm och här i Malmö är det några av oss i ÖLAB som har bryggt och även burkat den. Ölet är en modern West Coast IPA och det vore väldigt roligt att höra om någon annan vågat sig på att brygga vårt recept.
Slutligen vad tror du om ipans framtid de kommande 10 åren?
– Jag tror vi kommer få se ännu fler nya sub-stilar av IPA, som säkert kommer både komma och gå. Sen tror jag att vi kommer att se betydligt mer utvecklade humleextrakt, även om de klassiska humlepelletsen också kommer att finnas kvar.
Läs också:
• Sverige redo för firandet av IPA-dagen
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.