Företagarna: ”Ta bort matkravet på krogen”

Organisationen Företagarna har tröttnat på krångliga regler för serveringstillstånd. Nu kräver de ändringar i alkohollagen, som de anser är föråldrad och ineffektiv.

Alkohollagen i Sverige har länge varit ett ämne för debatt, inte minst när det gäller reglerna kring serveringstillstånd och krav på matservering på krogen. Organisationen Företagarna har nu genomfört en undersökning bland Sveriges kommuner för att granska hur reglerna tillämpas och vilka konsekvenser de får för företagare inom restaurang- och bryggeribranschen. 

En ny lag kan vara på gång som syftar till att mildra matkravet, men organisationen Företagarna förespråkar att det tas bort helt.

– Det är inte rimligt att en bar fortfarande måste ha ett fullt utrustat industrikök för att få sälja alkohol. Det är en regel som är föråldrad och bara gör det svårare att driva ett ölkafé eller en vinbar, säger Erik Östman, expert inom regelförenkling på Företagarna.

Rapporten som Företagarna har tagit fram bygger på en kommunundersökning där frågor har ställts framför allt om matkravet, men också om handläggningstider, kostnader för ansökningar och tillsyn av serveringstillstånd, regler som enligt Erik Östman tolkas olika beroende på kommun.

– Vi ser stora skillnader i hur lång tid det tar att få ett serveringstillstånd beviljat och hur mycket det kostar. Denna godtycklighet är inte rimlig och skapar orättvisa förutsättningar för företagare, säger Erik Östman.

Reglerna för hur menyn måste se ut för att tillåta alkoholförsäljning i Sverige skiljer sig beroende på var i landet restaurangen ligger. I sex av de tio största kommunerna krävs att menyn innehåller förrätter, huvudrätter och desserter. Tre kommuner nöjer sig med ett ”varierat utbud”, medan en kommun endast ställer krav på att tre huvudrätter finns på menyn.

I samband med undersökningen genomförde Företagarna även ett studiebesök i Danmark för att jämföra hur reglerna ser ut där.

– Under vår resa till Danmark kunde vi tydligt se skillnaderna mellan ländernas regler för servering. I Helsingör kunde vi se en helt annan attityd och flexibilitet kring serveringsregler jämfört med Helsingborg, trots att de bara ligger 20 minuter från varandra. I Danmark finns inga krav på att barer måste servera mat för att få servera alkohol. Denna flexibilitet gynnar både konsumenter och företagare, och är något vi borde sträva efter att införa även här. Allt i dansk lagstiftning är inte perfekt men vi borde kunna plocka russinen ur kakan och införa det vi ser fungerar. 

Företagarna vill även se över kravet på att personalen måste bära alkoholen några få meter till gästen, när exempelvis en gångbana ligger mellan baren och uteserveringen. Företagarna har till och med träffat krögare där kommunen krävt vakter för att hindra gäster att ta med alkohol in på toaletterna, för att serveringstillståndet inte gäller där. Erik Östman beskriver det som ”både fåniga, tidskrävande och framför allt kostnadsdrivande” regeltolkningar som försvårar för både personal och gäster.

Organisationen, som har över 60 000 företag sitt nätverk, driver frågan eftersom de anser att den nuvarande lagen försvårar för krogägare att anpassa sina verksamheter efter marknadens efterfrågan. 

– Att ta bort matkravet betyder inte att restaurangköken försvinner, utan att det blir en affärsstrategisk fråga för varje krögare. Politikerna kan enkelt ändra detta genom att stryka en paragraf i alkohollagen, vilket skulle göra en stor skillnad för företagsklimatet i Sverige. Det skulle ge möjlighet att skapa nya koncept och evenemang som lockar fler besökare, vilket i sin tur gynnar hela näringen, säger Erik Östman.

Enligt Folkhälsomyndigheten tar det längre tid för alkoholen att komma ut i blodet om du äter samband med att du dricker alkohol? Finns det inte en poäng med matkravet då?

– Alkohollagens syfte att begränsa alkoholkonsumtionen är bra, men just matkravet är inte effektivt. Det finns ju inget krav på att gästerna måste beställa och äta mat för att kunna beställa alkohol. Dessutom är det vanligt att folk festar hårt innan de går ut sent, och då hjälper inte några enkla rätter som serveras efter klockan 23. Matkravet har historiska och kulturella rötter snarare än att vara ett fungerande skydd mot överdriven berusning, säger Erik Östman.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.