Tre öl nominerade till Svenska Designpriset

Två öletiketter och en re-design. Två storbryggerier och ett litet hantverksbryggeri. Det är bland annat vad som nominerats i årets upplaga av Svenska Designprisets kategori Förpackning Dryck – och röstningen är nu öppen för att utse vinnaren i kategorin Peoples Choice.

Varje år sedan Designåret 2005 har Svenska Designpriset delats ut till yrkesverksamma inom grafisk design, formgivning och liknande kreativa yrken. I tävlingen delas det ut guld och silver som utses av en jury bestående av framstående kreatörer som tidigare själva utsetts till vinnare i tävlingen. I årets jury hittar man exempelvis Mikael Selin – göteborgaren bakom designen för bland annat Münchenbryggeriet, GBG Soda och Vega Bryggeri.

Totalt rör det sig om tjugotalet kategorier där det ska delas ut priser och i år är tre öl representerade bland de nominerade bidragen – i kategorin Förpackning Dryck.

De tre nominerade ölen är Spendrups Bryggeris öl Lucky Bait som designats av Identity Works, Super Tuesdays re-design av Carlsberg Sveriges varumärke Eriksberg samt etikettdesignen av ölet Hôl i bônn från det lilla bryggeriet Barlind Beer på Bohus-Björkö i Göteborgs norra skärgård – designad av Gunnar Skarland.

Gemensamt för både Lucky Bait och Hôl i bônn är att de båda har tagit inspiration från fiskekulturen. 

Identity Works presenterar sitt arbete med designen för Lucky Bait med orden “vi har skapat en värld som tilltalar både den som söker fiskelyckan och den som vill ha napp på krogen”. Gunnar Skarland i sin tur har tagit fram en enkel men snillrik idé för ölet Hôl i bônn (vilket på ömål betyder hål i botten), där inspirationen kommer från Ålefeskarns Vals, och valt att sätta burkens etikett uppochner – så att hålet hamnar i botten.

Förutom juryns priser kan även svenska folket göra sin röst hörd genom kategorin Peoples Choice och röstningen är nu öppen fram till 22 september. Rösta gör man på designpriset.se och prisutdelningen sker sedan under en galamiddag på Moderna Museet i Stockholm den 17 oktober.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.