Tre öl prisades på SM i mathantverk

Remmarlöv Gårdsbryggeri tog storslam vid SM i mathantverk, där det för första gången på flera år fanns tillräckligt med anmälda bidrag för att öl skulle kunna bilda en egen klass. 

Årets svenska mästerskap i mathantverk lockade inte mindre än 697 produkter från 219 hantverksföretag vilka totalt tävlade i 49 olika klasser. Under torsdagen, den 19 september, testade över hundra jurydeltagare sig igenom produkterna och under fredagen var det prisutdelning på Teatertorget i Växjö, vilket följdes av branschvisa bedömningsseminarier. Juryordförande, bland annat för kategorin hantverksöl, var Beernews Sanna Lindberg. 

– Det här är en tävling som dels lyfter det viktiga med mat- och dryckeshantverk i stort, men det driver också kvalitetsutvecklingen framåt. Både den avslutande feedbackrundan och möjligheten att prata med så väl branschkollegor och experter gör det här till ett unikt arrangemang, säger Sanna Lindberg. 

Totalt var det nio anmälda öl som hade kvalificerat sig för tävlingen, och trots att kategorin för öl var ny delades medaljer ut i valörerna brons, silver och guld. 

– Det är ett tydligt bevis på att det går att göra öl, som håller hög internationell nivå, på de svenska råvarorna. I de bästa exemplen fick både malt och humle ta plats och vid sidan om att det är riktigt bra öl, finns det också något smakmässigt unikt som bidrar med karaktär och gör ölet extra intressant, säger Sanna Lindberg. 

Bäst av alla lyckades Remmarlöv Gårdsbryggeri som med sitt nya öl “Skördefestens Pilsner” med egenodlat barkekorn, mältat av Warbro Kvarn och ekologisk saphir- och magnum-humle från Korngården kammade hem både guldmedalj och ”bäst i klassen” med motiveringen: 

”Ett extremt välgjort öl där smaken motsvarar doften på ett imponerande sätt. Både malt och humle får ta plats där malten bjuder på ljust rostade toner och humlen bidrar med både en citrusfräschör och örtighet, samt så finns en fin beska som lyfter helheten. Ölet är stiltypiskt utan att tappa sin egna unika karaktär och kvalitet.”

Även silvret tilldelades Remmarlöv Gårdsbryggeri, med deras ”Rotkraft – ekologiskt svenskt lageröl” medan bronset kneps av Snausarve Gårdsbryggeri med sitt vildjästa öl ”Söirli”.

– Det var en stor bredd på årets tävlingsbidrag och nästa år hoppas jag att klassen växer ännu mer. Det är fantastiskt roligt att se engagemanget kring hantverksöl från andra hantverkare och besökare. I år var det få bryggerier som hade möjlighet att närvara, men det hoppas jag verkligen att de gör nästa gång, här finns otroligt mycket inspiration och kunskap att hämta, avslutar Sanna Lindberg. 

Läs också: 
• Bästa helsvenska öl ska koras på SM

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.