“Som en hemmafest hos Majornas finest”

På en av Göteborgs mest göteborgska gator ligger ett kryp-in som tickar alla boxar för den som uppskattar ett av stadens främsta bryggerier. I den här delen av staden trängs man sällan med turister, förutom en väldigt specifik sort – ölturisterna. Veckans ölställe är O/O Bar i Göteborg.

Mitt på Bangatan i Göteborg, närmare bestämt vid Djurgårdsplatsen, håller en gammal bensinmack på att rivas. För den förbipasserande fotgängaren har byggnaden kanske aldrig sett speciellt anmärkningsvärd ut. Men om man tittat på den från himlen så ser den ut som ett snäckskal. Och ja, du gissar rätt när du tänker att det måste vara en Shellmack.

Några hundra meter från macken ligger Stigbergstorget och det var även här i krokarna som Stigbergets bryggeri påbörjade sin resa mot att bli ett av landets största hantverksbryggerier. Under en stor del av den perioden arbetade, den av ölnördar idag välkände, Olle Andersson som bryggare där.

Det är också här, i de här kvarteren i stadsdelen Majorna, som Olle och barndomsvännen Olof Andersson växte upp. De två som i vuxen ålder startade bryggeriet O/O Brewing. Ett Göteborgsbryggeri som gjort sig kända för sina humliga öl, stora starka stouts, barley wines och sina krispiga lageröl. Ett av bryggeriets flaggskeppsöl heter just Bangatan, precis som gatan vid den snäckskalsformade bensinmacken.

Så det är knappast förvånande att det är just på den här gatan, ganska precis mitt emellan Stigbergstorget och Djurgårdsplatsen, som Olle och Olofs bryggeri har valt att öppna sin egna bar – O/O Bar. 

Ett litet hål i väggen skulle man med lätthet kunna beskriva det som. Med känslan av att vara på hemmafest hos Majornas finest. I alla fall om hemmafesten hade en för rummet helt väsentlig bardisk byggd med millimeterprecision för att både kunna inrymma sittplatser och allt som gästerna behagar.

Förutom sittplatserna i direkt anslutning till baren finns även fyra bord längs lokalens ena vägg och några sittbänkar precis utanför ytterdörren. Men den som fantiserar om att gå hit spontant med det stora kompisgänget bör nog ha en plan B i beredskap också. För baren är populär och ofta välbesökt av både lokala och tillresta ölentusiaster, så det kan bli trångt. Ungefär som i köket på en hemmafest. Och alla vet ju att det är i köket det händer, där är alltid festen som bäst.

Den lilla lokalen inrymmer mycket värme och personlighet. Och öl, förstås. Bakom bardisken finns inte bara köket där det svängs ihop ljuvliga pastarätter, här finns också åtta ölkranar som alla serverar öl från O/O Brewing. Fördelen med en liten lokal är förstås att det alltid är nära till baren om man blir sugen på en New England-IPA, brittisk bitter eller kanske en Pivot Pils serverad i sejdel ur den gyllene tjeckiska kulventilskranen.

I kylarna hittar man även flera av O/O:s lite mer exklusiva öl på flaska och här finns också bryggeriets folköl att köpa med sig hem för den som vill lajva gårdsförsäljning.

Vill man ha något lite lättare att äta till sin öl finns en meny bestående av diverse konserver. Det låter kanske lite konstigt men det är lyxiga konserver. Sardiner i citron och olivolja, bläckfisk i bläck, rökt öring med enbär och citrontimjan, blåmusslor i dill och fänkål. Konservlistan är lång och hos O/O Bar finns en stor kärlek till det som havet har att erbjuda. Något som den vana lyssnaren av podcasten Ölpölen kanske inte är så förvånad över, då det inte sällan pratas om Olle Anderssons kärlek till fiske.

Du kanske drömmer om att få hänga i köket på en hemmafest hos Olle eller Olof men inser att det troligtvis aldrig kommer bli sanning av den drömmen? Eller så vill du bara uppleva O/O Brewing i dess renaste och mest personliga form? Då finns O/O Bar där för dig.

Förra veckans ölställe: 
• “Heligt källarrum för Göteborgs anglofiler” – Bishops Arms Plaza i Göteborg.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.