4 okända ölpärlor på Söder 

Akkurat, OT, Hatten, Foten och Zummen. Få områden rymmer mer och bättre öl och ölbarer än vad den gyllene öltriangeln mellan Skeppsbron, Medborgarplatsen och Mariatorget i Stockholm gör. Men det finns mer att upptäcka. I veckans lista tipsar vi om fyra mindre kända, men ack så modiga, ölställen som alla är väl värda ett besök. 

 

UDDA BAR – Kocksgatan 19
Tipset med versalt T – åtminstone för dig som vill dricka öl som knappt går att dricka någon annanstans. Det kan röra sig om långlagrade råöl, olika hybriddrycker och svårfunna farmhouse ales – eller för den delen härbryggda konststycken från det pyttelilla bryggeriet Underjord som huserar i källaren. Udda, som tidigare var folkölsbutiken Bottle3,5hop (jodå, visst finns det fortfarande en folkölskyl kvar) drivs av Martin Jämtlid, som också driver importföretaget Original Brands Stockholm och på sätt och vis kan man säga att det här är ett showroom för hans öl – som inte alltid hör till de mest lättsålda. Han säger själv att han ofta är för tidigt ute med vissa stilar och trender, och att det kanske blir lättare om han själv står bakom baren och förklarar och tipsar. I köket står Martins fru Randi och lagar mat inspirerade av kvällens olika ölländer – som kan vara allt från Spanien till Italien, Polen eller Baltikum. Totalt finns ett tiotal öl på fat och dessutom ett gäng storflaskor och småburkar. 

BAR CENTRAL – Hornsgatan 72
Haldinka, Šnyt eller Mlíko – hur föredrar du din Pilsner Urquell? Det här ölstället (som egentligen mest är en restaurang med otrolig vinlista) serverar bara ett öl – men om det, som här, görs till perfektion, färskt och direkt från tank, finns då all anledning till ett besök, också ur enbart ölperspektiv. Och eftersom det bara finns just ett öl, snurrar den snabbt och den tjeckiska tankbilen kommer i snitt var tredje dag med påfyllning. På tisdag inleds firandet av Pilsen Week och under hela veckan står ölet lite extra mycket i fokus, på självaste Plzen Day den 2 oktober, bland annat med en spelning av krogens husband.

 

BAR KAJA – Repslagaregatan 8
Ett hål i väggen-ställe fullt av hantverksöl, magiska empanadas och kärlek. Här finns fem kranar som till majoritet ofta upptas av öl från små Stockholmsbryggerier. Dessutom en kompletterande liten öllista som konstant är i rörelse med gästande hantverksbryggerier från hela Sverige. Ibland dyker något utländskt upp, men det är inte så ofta. På tisdagar bjuder man in till ett populärt engelskt pub-quiz. Här är det lätt att slinka in, och lätt att bli kvar. Den 10 oktober är det premiär för grannsamarbetet med Oliver Twist (den lite mer kända ölbaren som ligger knappt tio meter ifrån) där de bryggt ett gemensamt öl med Mariatorgets mikrobryggeri. Ölet, en sessionipa i västkuststil, har torrhumlats på två olika sätt, ett för varje bar, vilket borde vara anledning nog att besöka båda barerna under samma kväll. 

YTTONS BAR – Skånegatan 90
2019 blev den kultiga musikbaren Snottys istället Yttons. Snottys hade en krokig resa och tillslut förlorade de alkoholtillståndet – men räddades av stämgäster och anställda som helt enkelt vände på bokstäverna och startade ett nytt kapitel. Fortfarande är öl och musik hjärtat i den trånga, men mysiga verksamheten. Här finns idag öl från både små och stora aktörer, men den initierade publiken tycks gärna välja öl modell humligt från mindre spetsproducenter, svenska och utländska. Baren håller öppet veckans alla kvällar och ofta är en DJ på plats och säkerställer stämningen. 

Förra veckans lista: 
• 4 bryggerier som är svåra att besöka

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.