“Vi kommer för macka – stannar för ölen”

Det finns hundratals goda anledningar till ett besök här, och av ställets alla fantastiska ställen är det ett som sticker ut särskilt. Det är inte bara för att landets bästa Reuben-macka serveras just här – utan, ja just det, även ölen – veckans ölställe är Poms mackor i Malmö Saluhall. 

Att komma till en bekant stad som man har varit i många gånger förr innebär en särskild sorts igenkänning. Man kommer inte hem, med vad allt det innebär, men man kommer någonstans där man ändå – åtminstone inför sig själv – har något slags hum om var gator, parker och torg ligger, och vad som är ”bra” och ”dåligt”. Kanske har man mest besökt platsen i samband med ledighet. Kanske minns man soliga sommarlovsminnen från ungdomen.  

Att som icke malmöit komma till Malmö betyder att komma lite närmre den stora världen.  Resten av landet ligger där det ligger. Geografiskt hopplöst isolerat och offside. Men Hallandsåsen fungerar nästan som ett förstadie till färjorna och den där bron. Svear, götar och norrlänningar kan lämna den mentala vadmalskoftan bakom sig där. 

I Malmö finns massor av ölkultur och briljanta ölställen. Vi har skrivit om några under vinjetten Veckans ölställe och vi har flera uppenbara aspiranter att ta tag i längre fram. Men idag ska vi fokusera på ett ställe som kanske inte är uppenbart – på ett ställe där man förr eller senare alltid hamnar i Malmö – Saluhallen. 

I den både centralt belägna och lite undangömda tegelbyggnaden kan man få sin hunger stillad oavsett preferenser. Men det är ett ställe i Malmö Saluhall som medför en särskild lockelse. Ett ställe som måste besökas för att inte Malmövisten ska framstå som åtminstone lite misslyckad.

Poms mackor består av en bardisk och ett kök. Sittplats i baren eller vid något gemensamt bord där alla saluhallens kunder får trängas. Vid särskilt hektiska tidpunkter gör man bäst i att ta trappan upp till övervåningen för att inte behöva äta och dricka ståendes. 

Poms Mackor har Sveriges bästa Reuben-macka. Vi slår fast det här och nu. Sedan får ni bråka inbördes om ni är av en annan åsikt. Vet man inte vad man ska beställa så beställer man en sådan. Hur frestad man än blir av Porkbelly-sandwichen eller Philly Steak-sandwichen eller vilka andra mackor Poms erbjuder den dagen du är där. 

Vi kommer för Reuben, men eftersom vi är Beernews så stannar vi för ölen. Exakt vilken ölfilosofi Poms har är svårt för alldeles-för-sällanbesökaren att räkna ut, men att utbudet alltid är bra – riktigt bra – är desto lättare att konstatera. 

Det brukar finnas danskt och skånskt hantverksproducerat på fat. Ofta någon lättdrucken lager från exempelvis To Øl som lirar strömlinjeformat och okomplicerat med surdeg, saltgurka och pastrami, någon IPA eller Pale Ale går alltid också att få på fat, men bli inte förvånad om de erbjuder någon suris från exempelvis Elmelven eller för den delen en Ayinger Oktober Fest Märzen. 

Ett väl tilltaget utbud av burkar och flaskor finns också. En viss kantring mot de danska och skånska småbryggerierna är vanligt även i det sortimentet, men visst sjutton har vi hittat öl från kvalitetsbryggerier från Storbritannien likväl som från norr om Hallandsåsen här. 

Malmö Saluhall är, som antytts ovan, ibland en stökig plats. Här trängs hyperaktiva barn som bevittnat tv-inspelningen av Sommarlovsmorgon och nu måste tvångsmatas med glass och deras trötthungriga föräldrar som inte kan komma överens om de ska beställa falafel, napoletansk pizza eller husmanskost, med tyska cykelturister som söker med ljus och lykta efter en bratwurst värd namnet, och hipstriga foodies.

Men från en trappa upp kan man njuta av gyttret. När två öl och en Reuben glidit ner i magen blir kaoset en opera. Beställ en öl till. Det brukar vara varmt på så här sydliga breddgrader. Du vill inte riskera vätskebrist. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.