Portugal bromsar gårdsförsäljningen

Ulf Kristersson presenterade förslaget om gårdsförsäljning i juni – nu har det stött på patrull i EU.

Portugal har i sista stund skickat in synpunkter på Sveriges förslag om gårdsförsäljning av alkohol, vilket fördröjer processen i ytterligare tre månader.

Enligt TT har Portugal skickat in ett detaljerat yttrande om Sveriges förslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Det innebär att lagförslaget fördröjs i åtminstone ytterligare tre månader.

Regeringen vill tillåta småskalig gårdsförsäljning av vin, öl och annan alkohol från den 1 juni 2025. Lagförslaget granskas just nu av EU-kommissionen i Bryssel för att avgöra om det strider mot EU-rätten och diskriminerar utländska tillverkare.

Under en period har olika intressenter haft möjlighet att skicka in sina synpunkter på förslaget. Spanska vinodlare och den europeiska branschorganisationen för vintillverkare har redan protesterat.

Processen fördröjs nu eftersom Portugal har lämnat in ett detaljerat yttrande, vilket automatiskt förlänger EU-kommissionens granskning. Ett besked från EU-kommissionen väntas först den 8 januari nästa år.

Sveriges Oberoende Bryggerier har länge verkat för att möjliggöra gårdsförsäljning av alkohol och har ingått i den expertgrupp som regeringen tillsatte för att granska frågan. Deras synpunkter spelade en viktig roll i den utredning som presenterades våren 2022. Johan Håkansson på Sveriges Oberoende Bryggerier tycker det är viktigt att regeringen är tydlig med vad syftet med reformen är:

– Vi vet ju inte vad Portugal har för invändningar. Rent generellt tror jag det är viktigt att Sverige är tydliga med att detta handlar om försäljning från tillverkningsstället. Inom EU ska man kunna handla direkt från tillverkningsstället oavsett om det ligger i Porto, Nättraby, Luleå eller Bordeaux, säger Johan Håkansson.

Regeringen bedömer det som att den begränsade försäljning som de lagt fram som förslag bör kunna tillåtas. Ett av villkoren är att alkoholen endast får köpas i samband med besök på vingården, destilleriet eller mikrobryggeriet och det finns begränsningar för hur mycket alkohol som kan köpas.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.