Glasbanken i konkurs – leverantörer förlorar

Glasbanken, som säljer hantverksöl online, har försatts i konkurs i Danmark. Både företag och privatpersoner är drabbade, bland annat Emad Moore och hans bolag Ales & Brews.

Glasbanken, som var en av Sveriges första onlinebutiker för öl, har försatts i konkurs i Danmark. Vi har tidigare skrivit om hur Glasbankens prenumerationslådor med hantverksöl slutade att levereras i början av sommaren, trots att kundernas pengar fortsatte att dras varje månad. Butiken polisanmäldes då i Danmark. 

I september försattes Glasbanken Aps i tvångslikvidation i Danmark och den 4 oktober satte Skifteretten bolaget i konkurs. Ett av de företag som drabbas hårdast är Ales & Brews, en svensk onlinebutik för öl som var verksam fram till förra året. Emad Moore, grundare av Ales & Brews, estimerar att han har förlorat nära en miljon kronor till följd av sina affärer med Glasbankens nya ägare Dan Mortazavi.

Dan Mortazavi har tidigare bland annat drivit vegobolaget Astrid och Aporna som gick i konkurs 2019. Två år senare startade han Pourings Inc som bland annat sysslade med import och distribution av öl, men det bolaget lades snart ner. I slutet av 2023 blev Emad Moore kontaktad av Dan Mortazavi som föreslog att de istället skulle köpa upp Glasbanken tillsammans. Emad Moore betalade sin andel till Dan Mortazavi inför affären, men efter uppköpet fick han aldrig de aktier i bolaget som han hade blivit lovad. Istället försvann den nya affärspartnern med Emad Moores pengar, de utlovade aktierna och stora delar av öllagret. 

– Jag hade ett lager och kontor i Danmark dit Glasbanken flyttade. Men Dan Mortazavi försvann över en natt när jag krävde tillbaka betalningen för aktierna. Dessutom tog han med sig öl för mellan 50 000 och 55 000 kronor plus kartonger, packmaterial och utrustning. Han betalade heller inte för hyra, personalens arbetstimmar eller något annat. Vart han flyttade allt är det ingen som vet, säger Emad Moore.

Emad Moore anlitade då en advokat för att få tillbaka sina pengar för aktieköpet, men processen har gått trögt. Glasbanken har registrerade bolag både i Sverige och Danmark och trots en förlikning i Kristianstad tingsrätt har Emad Moore ännu inte fått ut några pengar från Glasbanken. Enligt domslutet ska Wallundaborg AB, som äger Glasbanken i Sverige, betala 149 000 kronor till Ales & Brews. Första delbetalningen skulle ha gjorts i slutet av september, men det skedde inte. 

Glasbanken var under några år en viktig försäljningskanal för många små svenska hantverksbryggerier, där kunde de nå en nischad och ölintresserad publik – ofta med produkter som inte såldes på Systembolaget. Några av de svenska aktörer som samarbetade med Glasbanken var Apex Brewing, Fermenterarna och Stigbergets Bryggeri, men när Glasbanken fick nya ägare och det uppstod problem med betalningarna, så valde bryggerierna att sluta sälja öl till webbshopen. 

– Det här har dödat en viktig affär för många svenska småbryggerier. Vi hämtade upp ölen direkt från bryggerierna och betalade betydligt snabbare än Systembolaget, vilket gjorde att de kunde sälja öl i högre takt och förbättra sitt kassaflöde. Så den här situationen slår hårt mot flera av mina tidigare leverantörer. Det är riktigt tråkigt, men tyvärr finns det inte mycket att göra, säger Emad Moore.

När Beernews kontaktar några av ölproducenterna väljer de att inte kommentera sina affärer med Glasbanken. Ett bryggeri skriver ”Vi har efter mycket om och men fått betalt och säljer inte dit mer. Så vi vill gärna lämna det bakom oss.”

Enligt Kronofogden har Glasbanken skulder och betalningsförelägganden på cirka 590 000 kronor bara i Sverige, där Ales & Brews är den enskilt största fodringsägaren. För Emad Moore har den ekonomiska och personliga förlusten varit förödande och något som kommer att prägla tillvaron lång tid framöver.

– Jag känner mig utnyttjad. Man har gråtit sina floder och frågan är om jag någonsin kommer få det att gå runt igen närmaste tiden, säger Emad Moore.

För honom innebär konkursbeskedet att han måste göra en total omstart. I samband med att han skulle ta över av Glasbanken tillsammans med Dan Mortazavi stängde han ner sin egen onlinebutik, Ales & Brews, för att helt fokusera på Glasbanken. Tanken var att Glasbanken skulle rikta sig till den svenska marknaden och på sikt skulle Ales and Brews bli bolagets EU-shop för craft beer. Men så blir det alltså inte.

När brytningen mellan honom och Dan Mortazavi var ett faktum, så startade Emad Moore istället Humledryck.se med förhoppningen att kunna få igång en ny svensk ölbutik. Men affärerna har gått trögt och Emad Moore har saknat resurser att satsa på verksamheten. Efter Glasbankens konkurs är framtiden mörkare än någonsin.

– Helt ärligt, jag är ett enmansbolag, så jag har förlorat rätt ordentligt på det här. Det jag tänker är att jag får börja om från noll. Sex års arbete har gått upp i rök, vilket är jäkligt tråkigt och jag tvivlar på att jag någonsin kommer att få tillbaka de pengar jag förlorat. Men jag har inte kastat in handduken helt än, säger Emad Moore.

Beernews har kontaktat Glasbanken för en kommentar, men har inte fått något svar.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.