4 välkända öl som inte finns på riktigt

Du har förmodligen sett hundratals liter av ölen drickas på bio- och tv-skärmar. Ändå är det fullständigt omöjligt för dig att själv fukta strupen med någon av dem, vart du än i världen beger dig. Här är 4 maltiga drycker som bara finns i La La Land.

Betald produktplacering i film, och sedermera i tv-serier, har gjorts i över hundra års tid och kommersiellt öl har inte varit ovanligt förekommande. Det kanske mest omtalade exemplet är från filmen Skyfall där James Bond för första gången väljer bort sin föredragna drink Vodka Martini för att istället dricka Heineken. Vad det kostade bryggeriet att köpa den produktplaceringen? Ungefär 45 miljoner dollar.

Men även om produktplacering av öl är väldigt vanligt på våra tv-skärmar idag så är det inte alltid passande för produktionsbolagen att använda kommersiella öl. Då skapar man istället sina egna fiktiva varumärken.

Många känner säkert igen Aspen Beer från filmen Alien eller det världskända Duff Beer som syns flitigt i den animerade serien The Simpsons. Två exempel på fiktiva öl som blivit så kult att de till slut också blivit kommersiella produkter.

Några öl från kända filmer och tv-serier som däremot inte, åtminstone ännu, blivit tillgängliga för oss att köpa är följande fyra. Känner du igen dem?

 

Shotz Beer

I den amerikanska tv-serien Laverne & Shirley får vi följa de två vännerna i deras vardagliga liv där de bland annat spenderar mycket tid på jobbet. Arbetsplatsen i fråga är det fiktiva bryggeriet Shotz Brewery och huvudrollsinnehavarna jobbar på tappningslinjen. Serien utspelar sig i ölstaden Milwaukee på 1950-talet och det är inte svårt att se blinkningen till stadens stolthet – det riktiga bryggeriet – Schlitz Brewery.

Det kanske inte är så många svenskar som följde tv-serien, men det är inte bara i Laverne & Shirley som Shotz Brewery synts genom historien. Även karaktärerna Wayne Campbell och Garth Algar besöker bryggeriet i ett lite osammanhängande klipp i kultfilmen Wayne’s World från 1992. Där syns de två hårdrockarna Wayne och Garth återskapandes delar av vinjetten från den äldre sitcomen.

 

Coops Lager
Skådespelaren Tom Selleck är inte bara känd för att ha den mustaschigaste av mustascher. Han är även känd som karaktären och privatdetektiven Thomas Sullivan Magnum. I tv-serien Magnum P.I. från 1980-talet får vi följa Vietnamveteranen Magnum när han löser fall, olovligt kör sin arbetsgivares Ferrari och njuter av livet på Hawaii. Inte sällan med en öl i handen.

Magnums favoritöl är något så oväntat som en fiktiv altbier vid namn Old Düsseldorf. Men på grund av att den uppges vara otroligt svår att få tag i på ön i Stilla Havet så är det inte de flaskorna som syns mest i tv-rutan. Istället dricks det allt som oftast ett lageröl vid namn Coops. Ett fiktivt öl som även fick följa med 2018 när man beslutade sig för att göra en ny version av tv-serien.

 

Pawtucket Patriot Ale
Det är inte bara i Springfield, hemma hos Homer Simpson, som det dricks burkvis med tecknad öl. Även i den animerade och något mer opolerade humorserien The Family Guy flödar alen för fullt. Serien utspelar sig i den påhittade staden Quahog i New England och visar livet hos familjen Griffin och deras grannar. Den amerikanska regionen New England har inte bara det amerikanska fotbollslaget Patriots – här bryggs även det fiktiva ölet Pawtucket Patriot Ale. Vilket också är familjefadern Peter Griffins favoritöl.

Även om Pawtucket Patriot Ale är Quahogbornas favoritöl så får det nog ändå ses som nummer två bland serietecknade öl i skuggan av Duff Beer som inte bara spräckt den fjärde väggen och tagit steget ut i verkligheten. 2016 listade nyhetsmagasinet Time varumärket Duff Beer som ett av de mest inflytelserika fiktiva företagen någonsin.

 

Heisler Gold Ale
Du har kanske aldrig tänkt på det, men om du tycker om att titta på film och tv-serier så har du garanterat sett det – Heisler Beer. En rent ut sagt overklig golden ale skapad av filmindustrins ledande rekvisitaproducent Independent Studio Services. Och mycket mer finns inte att säga om ölet annat än att det är det fiktiva öl som i särklass synts mest på den vita duken.

Du har säkert sett Heisler Gold Ale i filmer och serier som The Social Network, Desperate Housewives, How I Met Your Mother, New Girl, Stranger Things, True Detective, Fear The Walking Dead, Malcolm In The Middle och många, många fler. Det är av just den anledningen som Heisler kallas för “Hollywood’s King of Beers”.

 Förra veckans lista: 
• 4 svenska ostar och ölen du kan dricka till

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.