Rådanäs tar paus på obestämd tid

F.v: Henrik Jonsson - vd, Olle Liljas - säljare Rådanäs Bryggeri och Swedbeer, Hannes Rebas, sälj och inköp utrustning Swedbeer.

Efter flera tuffa år har Rådanäs Bryggeri beslutat att pausa sin ölproduktion. Konkurrensen och de ekonomiska utmaningarna har blivit för svåra att hantera. Företaget väljer nu att omstrukturera och satsa på andra delar av verksamheten, bland annat sitt egenutvecklade affärssystem. 

– Vi har valt att pausa verksamheten på obestämd tid efter att ha sett hur tuff marknaden blivit. Vi är inte ensamma om att ha haft kämpiga år – höga räntor, inflation, stigande produktionskostnader och svårigheter med distribution via Systembolaget har gjort det svårt att driva bryggeriverksamheten hållbart, säger Rådanäs Bryggeris grundare Henrik Jonsson.

Beslutet har inte varit enkelt men det togs enligt Henrik Jonsson med framtiden i åtanke, och för att kunna avsluta produktionen på ett ansvarsfullt sätt. För även om produktionen nu stoppas finns fortfarande bryggeriets ölsorter tillgängliga på Systembolaget och på fat en tid till.

Under en längre period har bryggeriet gradvis minskat sin personalstyrka. Flera tidigare anställda har redan hittat nya arbetstillfällen, som exempelvis den tidigare huvudbryggaren Karin Lundh, som nu arbetar på Poppels, och teknikern Nicklas Jansson, som driver sin egen verksamhet, Brewmech. Andra har valt att starta egna bryggeriprojekt eller sökt sig till andra delar av livsmedelsindustrin.

Trots att ölproduktionen pausas kommer företagets andra verksamheter att fortsätta som vanligt. Swedbeer, det affärssystem som Rådanäs har utvecklat och som används av många bryggerier i Sverige, påverkas inte. Med de resurser som nu frigörs från bryggeriet planerar företaget istället att satsa ännu mer på att utveckla den delen av verksamheten och hoppas också kunna arrangera fler event framöver.

Så även om framtiden för bryggeriet är oviss stängs inte dörrarna helt. Om förutsättningarna förbättras markant i framtiden kan det bli aktuellt med någon form av comeback. 

– Förändringar som en sänkt alkoholskatt eller beslut om gårdsförsäljning skulle kunna vara positiva för branschen och möjliga faktorer för en framtida nystart, avslutar Henrik Jonsson. 

Rådanäs Bryggeri i Mölnlycke, som funnits sedan 2012, är ett av de äldsta hantverksbryggerierna i Göteborgsområdet.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.