Beer & Taste kickar igång i Umeå

I helgen går Norrlands främsta öl- och smakmässa Beer & Taste av stapeln i Umeå. Med fokus på hantverksöl och hantverkssprit lockar mässan 43 utställare. Majoriteten är bryggerier från den norra delen av Sverige, som laddat upp med massor av nyheter.

Hösten 2016 var det premiär för den årliga ölmässan Nolia Beer på Nolia-området i Umeå. Från och med 2023 hålls mässan under namnet Beer & Taste och arrangeras både i Umeå och Piteå. Fokus ligger på hantverksdryck och andra delikatesser från regionen. Helgen den 18–19 oktober 2024 är det Beer & Taste Umeå som gäller.

Beer & Taste fortsätter att sätta fokus på hantverksöl och bland årets bryggerier på mässan finns en stark representation av norrländska aktörer med totalt tio lokala bryggerier på plats, men även ett flertal bryggerier från Jämtland deltar. Internationell närvaro märks genom Bock’s Corner Brewery från Vasa, Finland, som tar med sig sin prisbelönta Doppelbock, utsedd till Finlands bästa öl.

Den populära öltävlingen Beer Master där mässans tre bästa öl koras återkommer som vanligt. Svartbergets Fjällbryggeri vann förstaplatsen i förra årets tävling och har därför fått äran att ta fram årets festivalöl som blev Svartbergets Makalu DIPA. 

– Vi har påbörjat en serie med IPA, som alla är uppkallade efter en av dom fjorton topparna i världen som är över 8000 meter. Det här är den andra i serien – den första var Broad Peak –  och det är en ganska fet dubbel IPA på 8,5% bryggd med humlesorterna Vic Secret, Sabro och Simcoe, säger Svartbergets om sin festivalöl.


Dessutom erbjuds provningar med olika teman. Besökare kan till exempel ta del av en norrländsk choklad- och likörprovning eller en romprovning med den välkände RomRobban. Ölälskare kan delta i en provning med Västerbottens Bryggeri, där de berättar om sin passion för öl och mat och hur man kan skapa nya och oväntade smakkombinationer.

Norrlands Hembryggarträff, som hålls två gånger per år i Umeå, är också en del av mässan. Andreas Sellin, en av arrangörerna bakom träffen, uppmanar alla att komma förbi.

– Du ska så klart besöka mässan för att testa en massa bra öl från bryggerier runt om i Sverige och Finland. Men du ska även besöka mässan för att prata med oss! Du kommer se öl bryggas live, kunna klämma på utrustning, prata hembryggning i allmänhet och vår hembryggarträff i synnerhet.

Gustav Ahlin, vd på This is How, ser fram emot att presentera flera nya ölsorter på mässan:
– Vi har med oss flera nya spännande öl i år. Bland annat How to Highlight IPA med grapefruit och en ny Oatcream IPA. Dessutom tar vi med oss vår Taco Truck och langar tacos vilket blir ett kul inslag.

De norrländska bryggerierna representeras av Bottenvikens bryggeri, Bryggverket, Fjällbryggarna, Norrlandsbryggarna, Northern Light Brewery, This is How, U&Me Beer, Winterland Brewery och Westerbottens Bryggeri. Från Jämtland kommer Jämtlands Bryggeri, Svartbergets, Östersundsbryggerier med Jemtehed & Brande och Revsunds Bryggeri. Från andra delar av landet kommer Smögenbryggarn, Pine Ridge Brewery och Gotlands Bryggeri. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.