FemAle firar tio år av öl och gemenskap

Elin Carlsson, Frida Äbelö och Clara Payling från FemAle är nöjda med föreningens jubileumsöl ”10/10”.

Den 26 oktober firar FemAle tio år med en fest på Haket i Göteborg. Med jubileumsölssläpp, tårta och quiz ser de tillbaka på ett decennium av gemenskap, ölbryggande och förändring.

– När vi startade FemAle för tio år sedan var vi bland de första i Sverige att skapa en ölklubb för kvinnor och icke-binära. Det kändes helt rätt då och jag tycker att vi har lyckats skapa ett sammanhang där fler kvinnor har vågat ta plats inom ölscenen, säger Elin Carlsson, grundare av FemAle.

När FemAle nu firar tio år bjuder de in till födelsedagskalas och släpper samtidigt sitt tionde öl.

– Vi märkte inte förrän vi började räkna att vi faktiskt hade bryggt tio öl på tio år. Det är lite som att det var meningen att det skulle bli så, säger Clara Payling med ett skratt.

Från att ha börjat som ett mindre ölsällskap har FemAle utvecklats till en etablerad förening med över hundra medlemmar. För Frida Äbelö, som gick med för sju år sedan, är öppenheten inom föreningen en av de främsta anledningarna till engagemanget.

– Jag minns när jag började gå på ölprovningar. Det var så mycket prestige och machokultur, vilket kunde kännas avskräckande. Hos FemAle får man vara sig själv, ställa vilka frågor man vill och bara njuta utan krav på att vara expert, säger Frida Äbelö.

Alla tre sitter med i FemAles styrelse och de upplever att föreningen påverkat den svenska ölscenen på olika sätt, framförallt genom att inspirera andra kvinnor att starta liknande nätverk. Ölgäris, som startade några år efter FemAle, engagerar idag tusentals medlemmar, samtidigt som antalet kvinnor som jobbar inom ölindustrin ökat och publiken på landets ölfestivaler är betydligt mer blandad än för tio år sedan. 

Trots den positiva utvecklingen ser de ett fortsatt starkt behov av att mötesplatser som FemAle finns.

– Ölscenen har förändrats, men det är fortfarande en mansdominerad värld. Det är oftast män som syns och hörs mest på provningar och mässor. Genom FemAle har vi skapat en trygg plats där kvinnor kan mötas och utforska sitt intresse utan att känna sig bedömda eller ifrågasatta, säger Elin Carlsson.

Att få till samarbeten med bryggerier har varit en annan viktig del av FemAles arbete. Frida Äbelö menar att föreningen på det sättet har gjort avtryck, både inom och utanför sina egna kretsar.

– Vi har varit med och bryggt öl, arrangerat provningar och haft många samarbeten med bryggerier och krogar. Genom vår närvaro har vi visat att kvinnor också har en plats i ölvärlden, säger hon. Och det har varit fantastiskt att se den respons vi har fått, både från våra medlemmar och från branschen.

Jubileumsölet ”10/10” är bryggt tillsammans med Bearded Rabbit Brewery och finns redan nu att beställa på Systembolaget. Finurligt nog är det en 10-procentig dubbel-IPA med tio olika humlesorter.

– Det har varit fantastiskt att samarbeta med Bearded Rabbit. De har verkligen stöttat oss från första början och låtit oss vara delaktiga i hela processen. Tanken bakom jubileumsölet var att skapa något som både markerar vårt jubileum och speglar vårt intresse för att brygga spännande öl. Vi ville dessutom ha guld på etiketten för att fira och det resulterade i den här burken, säger Clara Payling, som har designat etiketten.

Under firandet kommer flera av föreningens egna öl att finnas på Hakets kranar, inklusive den nya DIPA:n. Dessutom blir det jubileumsquiz och födelsedagstårta. Och till skillnad från andra FemAle-träffar är denna fest öppen för alla, oavsett kön eller könsidentitet.

Ambitionerna för framtiden är stora. Målet är att fortsätta utveckla FemAle och locka ännu fler nyfikna medlemmar.

– Vi vill fortsätta att hålla provningar och event som lockar kvinnor och icke-binära att våga ta steget att utforska ölvärlden tillsammans med oss. Många har ett ölintresse men kanske inte någon att dela det med – hos oss kan de hitta en gemenskap, säger Elin Carlsson.

10 år och 10 öl med FemAle
2014 We can do it, Pale Ale, FemAle och Oceanbryggeriet
2016 What a girl wants, Imperial Stout, FemAle och Beerbliotek
2017 Go Fresh, Berliner Weisse, FemAle och Mohawk
2018 FemAle IPA, India Pale Ale, FemAle och Bearded Rabbit
2019 Go Fresher, Berliner Weisse, FemAle och Odd Island/Mohawk
2020 Åttonde Mars 2020 Suröl, Suröl, FemAle och Bearded Rabbit
2022 Åttonde Mars 2022 Is there stout on Mars, Stout, FemAle och Bearded Rabbit
2023 Åttonde Mars 2023 IPA, India Pale Ale, FemAle och  Bearded Rabbit
2024 Åttonde Mars 2024 HällVete, Veteöl, FemAle och  Bearded Rabbit
2024 10/10 (jubileumsöl), Dubbel IPA, FemAle och Bearded Rabbit

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.