”Oviljan att lämna baren är en naturlag”

Barski är ett givet vattenhål under ölfestivalen Brewskival. Foto: Jeff Flindt

Vissa ställen borde aldrig få förändras. Men varken världen, människan eller Sundets pärlas absoluta pärla fungerar så. Nu har det här stället förändrats och även om vi sörjer att kunna slurpa i oss ramen till ölen, så vet vi att det kommer att bli bra. Veckans ölställe är Barski i Helsingborg.

Att besöka ett industriområde för att dricka öl i ett skjul kan absolut ha sin charm. Men att kunna släntra till en centralt belägen bryggeribar, ett välriktat Superettaninkast från turiststråket, i en pittoresk mellanstor svensk stad har definitivt också sina fördelar. 

Barski är en bar som man tänker att en bar ska vara, när man tänker sommar, ledighet och urbant problemfritt häng. Men utan besvärande pretentioner. Det är trots allt i Helsingborg vi är. Barski är förstås en bar för alla årstider, även när vinden viner runt knutarna och mörkret är som en nedtryckt kudde över ditt ansikte i händerna på en yrkesmördare.

På Barski blir man alltid på bättre humör än vad man var innan man kom dit. Och då har det hänt att man vi varit på bra jäkla humör redan på förhand. Redan den digitala skärmen med alla tillgängliga öl är uppiggande. Det brukar finnas omkring tjugo stycken på fat och de allra flesta är förstås ur Brewskis stora, varierade utbud. Men det finns alltid spännande brygder från andra svenska och utländska bryggerier, ofta sådant du inte kan få tag på på andra ställen. Sedan tillkommer ytterligare ett femtiotal öl på flaska eller burk, med samma filosofi bakom.

Det är lätt att ta Brewski för givet numera, men faktum är att få bryggerier gjort så mycket för att föra den svenska ölkulturen lite närmare den internationella – och då inte minst den transatlantiska. Om det vittnar inte minst legendariska Brewskival och alla vänskapsband och collabs som varit ett resultat av det. 

Barski sammanfattar på ett utmärkt sätt alla de saker som är unika med Brewski. Det är ambitiöst utan att vara högtravande, det är kvalitativt utan att snobbigt, det är hippt utan att vara exkluderande.

Oavsett om du hänger i baren och snicksnackar med barpersonalen eller någon ny bekantskap, sitter en halvtrappa upp och äter med familjen eller ett gäng gamla vänner eller är alldeles allena på uteserveringen och låter sinnet meditera kring Tycho Brahe-brunnens glob och gröna vatten, så kommer du att känna dig hemma. 

När man hänger på Barski är det alltid någon i sällskapet som inte vill lämna stället – inte ens när de stänger för kvällen. Oviljan att lämna den här baren är som en naturlag och fullt förståelig. Vad är oddsen att vi får lika kul någon annanstans? 

Nu kommer den här texten till maten. Faktum är att Barski nyligen bytte matkoncept. Vi förknippar Barski med fantastisk ramen och andra japanska och asiatiska smaker, en anledning som varit lika god som ölen att ta sig dit. Nu tycks köket, via en texmex-utflykt, ha landat i smashburgare. En utveckling som vi i teorin inte spontant applåderar, men det vore förstås förmätet av oss att döma ut det innan vi provat. Marcus Hjalmarsson och hans team har överraskat oss förr – oavsett om det gällt Barski, Brewski eller Brewskival.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.