“Istället för vin och foie gras”

Beernews har åkt till Paris för att ta skrapa på ytan för hur öl står sig mot vin i den gastronomiska huvudstaden. Resultatet är en smula nedslående. Men en belgisk gerillarörelse, med bakgrund inom hembryggning, lyckas åtminstone skapa ringar på vattnet. Veckans ölställe är Brussels Beer Project i Paris.

I hjärtat av det burleskt charmiga Pigalle-distriktet, inte mycket längre än ett par baguettelängder från den ikoniska Moulin Rouge och mitt bland Montmartres livliga och pulserande gator har Brussels Beer Project ett taproom för ölälskare i Paris. Här, i en stad där vinet traditionellt sett är i högsätet, kan det ibland kännas som att utbudet av riktigt kvalitativ öl är begränsat – för att inte säga rent ut sagt tveksamt. För många som gillar craftbeer kan det vara en chansning att prova öl i Paris. Här har vissa pubbryggerier höga anspråk, men leveransen motsvarar inte alltid den standarden som vi hemma i Sverige ofta är bortskämda med. Brussels Beer Project är ett glädjande undantag från det.

Konceptet bakom krogen har tydliga belgiska rötter, precis som namnet antyder. Bryggeriet grundades 2013 av Olivier och Sébastien och har sedan starten varit djupt förankrat i den lokala hembryggarscenen i Bryssel. Idag finns sex taprooms som serverar öl från deras bryggeri i Anderlecht – tre av dessa ligger i Bryssel och tre i Frankrike, varav två just här i Paris. Brussels Beer Project är ett innovativt bryggeri som på ett uppfriskande sätt kombinerar kreativitet med hållbarhetstänkande. Med inspiration från deras experiment som hembryggare och med en passion för nyskapande smaker har de bryggt hundratals olika ölsorter – med allt från popcorn och skogssvamp till återvunnet bröd. När vi botaniserar i taplistan en kväll i oktober, på en av barerna i Paris, hittar vi öl som saison, IPA och citrongräs-pale ale.

Just det återvunna brödet är något de har utvecklat till en central del av sin produktion och hållbarhetsprofil. Varje år omvandlas många ton överblivet bröd till ny öl och restprodukterna från öltillverkningen går åt andra hållet och används som ingredienser i nya brödbak. På det här sättet lägger bryggeriet stor vikt vid att arbeta cirkulärt och bidra till en mer hållbar industri.

När det gäller maten ska man inte förvänta sig några större kulinariska överraskningar, trots att vi befinner oss i världens gastronomiska huvudstad. Menyn består främst av hamburgare, som förvisso är mycket goda. Men som svensk kanske man känner sig frestad att prova något annat än en burgare när man är här.

Men om du vill uppleva Paris med en twist och är sugen på något annat än ett glas vin och foie gras, erbjuder Brussels Beer Project en frisk och välbehövd fläkt på Montmartres myllrande gator. Här kombineras ett spännande och modernt ölutbud med ett starkt socialt ansvar.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.