Samtidigt som den nya Gladiatorfilmen av Ridley Scott har börjat rulla på biograferna runt omkring i världen går forskare från Carlsberg ut studier som visar att öl var en populär dryck i romarriket.
Trots den gängse bilden av romerska banketter fyllda med vinbägare, visar studier att öl var en betydligt populärare dryck än många tror. Det menar forskare vid Carlsbergs forskningslaboratorium i Danmark som genom historiska källor och moderna analyser har kunnat återskapa hur ölet i det romerska riket kan ha smakat och hur det bryggdes.
Historiker har länge vetat att öl var en del av den romerska arméns dagliga ransoner, men nu har man kartlagt de ingredienser och tekniker som användes. Enligt forskarna har romarna sannolikt inspirerats av egyptiska bryggmetoder.
– Romerskt öl bryggdes oftast med hjälp av naturliga jästkulturer från dadlar eller fikon, vilka gav ölet en söt, fruktig smak med inslag av vanilj, tobak och jord. Ölet hade en ljusare färg än vad vi kanske förknippar med historisk öl, eftersom malten lufttorkades istället för över öppen eld som var vanligt på svalare platser, säger Casper Danielsson, Corporate Affairs Director på Carlsberg, i ett pressmeddelande.
Den låga alkoholhalten på omkring 2–3 procent gjorde ölet till ett lämpligt alternativ för gladiatorer och soldater, som behövde hålla huvudet klart men ändå ville njuta av en uppfriskande dryck. Korn var en vanlig ingrediens, men i vissa regioner användes även råg i bryggningen.
Trots romarrikets starka koppling till vin visar fynden att öl var en folklig favorit – även bland gladiatorerna. För dem var det inte bara en dryck, utan en viktig del av vardagens näringsintag.
– Det är rimligt att säga att ölet som gladiatorerna drack var annorlunda än det vi känner idag, men det var förmodligen fortfarande ett av det bästa i världen, säger Zoran Gojkovic, bryggmästare på Carlsberg, med en blinkning åt en välkänd slogan.
Analyserna av ölet ger inte bara en inblick i romarnas dryckesvanor, utan visar också på deras skicklighet i att anpassa sig och ta tillvara på lokala resurser. För den moderna ölälskaren är det en påminnelse om hur djupt rotad ölens historia är – och hur dess smak och teknik ständigt utvecklats genom årtusendena.
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.