En livsmedelsmikrobiolog och en civilingenjör inom livsmedelsteknik har tilldelats årets Stora respektive Lilla Franz Heiss-stipendium.
Sveriges Bryggerier har tillkännagett årets mottagare av Franz Heiss-stipendierna, som delas ut för att främja kompetensutveckling inom bryggeribranschen. Stora Franz Heiss-stipendiet på 50 000 kronor går till Robin Bengtsson, livsmedelsmikrobiolog vid Spendrups, och Lilla Franz Heiss-stipendiet på 25 000 kronor går till Arvid Lindmark Måsbäck, civilingenjör inom livsmedelsteknik, som har ambitionen att återvända till bryggerinäringen.
För Sveriges över 400 bryggerier är kompetensutveckling en nyckel till fortsatt framgång. Det menar organisationen Sveriges Bryggerier, som genom sina Franz Heiss-stipendier, som delas ut två gånger om året, vill göra det möjligt för personer inom och utanför branschen att vidareutbilda sig.
“Branschen utvecklas snabbt och kunskap inom livsmedelsteknik och mikrobiologi är avgörande. Vi är glada att kunna stötta medarbetare som vill bygga vidare på sin kompetens”, skriver Sveriges Bryggerier i ett pressmeddelande.
Stora Franz Heiss-stipendievinnaren Robin Bengtsson arbetar på Spendrups laboratorium i Grängesberg med livsmedelsmikrobiologi och sensoriska analyser. Han har en bryggeriteknisk utbildning och har fördjupat sig inom mikrobiologi och bryggeriteknik vid bland annat VLB Berlin och Rise i Göteborg. Nu planerar han att läsa en Master Brewery-kurs vid UC Davis i USA.
– Den här utbildningen är ett stort steg för mig. Jag vill stärka både min egen och mina kollegors kompetens och bidra till utvecklingen inom bryggerinäringen, säger Robin Bengtsson i pressmeddelandet.
Lilla Franz Heiss-stipendiets vinnare Arvid Lindmark Måsbäck är utbildad civilingenjör inom livsmedelsteknik och arbetar idag med produktutveckling av växtbaserade mejeriprodukter. Med erfarenhet som bryggare och labbassistent vill han återvända till bryggeribranschen och planerar att läsa ”General Certificate in Brewing” och ”Diploma in Brewing” hos Institute of Brewing and Distilling.
– Tack vare stipendiet kan jag komplettera min utbildning och få rätt kvalifikationer för att återvända till branschen. Jag ser fram emot att bidra med min erfarenhet och nya kunskaper, säger Arvid Lindmark Måsbäck.
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.