Ett omöjligt område med ett alldeles för litet gästunderlag. Det är slutsatsen ägarna drar efter att ha drivit Tegellådan under knappt nio månader i Norra Djurgårdsstaden. Konkursansökan är inlämnad, men förhoppningen – och ambitionen – är att bryggeriet ska kunna leva vidare som ett komplement till de andra restaurangerna.
Sedan 2017 har Stockholmskrogen Lådan stuckit ut genom att bara servera svenskt hantverksöl – och det på 20 kranar. Lite skämtsamt har de kallat sig för ”bryggeribaren utan bryggeri”. När Lådan tidigare i år skulle få sitt tredje krogsyskon, Tegellådan i Norra Djurgårdsstaden, blev det tvärtom – en bryggeribar fast med ett bryggeri. Men restaurangdelen bar sig aldrig.
– Vi har vänt på varje sten och frågat oss vad vi ska göra, men också inte göra. I sådana här situationer är det lätt att tappa riktning – men vi vet ju att konceptet funkar på våra andra lådor, men bevisligen inte här. Sen är det så klart en massa saker vi hade kunnat göra bättre eller annorlunda, men vi vet inte vilka åtgärder som skulle förändra problemet med att gästunderlaget är för litet, säger Joacim Hedlund på Tegellådan.
Konkursansökan lämnades därför in tidigare i veckan, och samma stund stängde också restaurangen. För bryggeriet däremot, som drivs i ett annat bolag, är förhoppningen att kunna fortsätta driva det – gärna i de befintliga lokalerna.
– Vi för en dialog med konkursförvaltaren och fastighetsägaren och drömscenariot är att vi får vara kvar. Vi är så sjukt stolta över ölet vi hunnit producera och att det blev så bra som det blev. Vi vill absolut behålla vårt bryggeriben som har stor potential, säger Joacim Hedlund, och avslutar:
– Det var en jäkla satsning, det är som att någon dragit mattan för våra fötter nu. Men vi får ta nya tag och kommer fokusera på både Lådan och Parklådan framöver.
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.