Fjällbistro med en twist ska släcka törst

Team Svartberget tillsammans med Niklas Gustavsson (längst fram) under helgens femårsfirande av bryggeriet på nyöppnade Husk.

Lokalproducerat öl, färdigblandade cocktails på tapp och husmanskost med en twist – så lyder receptet när ölkrogsveteranen Niklas Gustavsson tillsammans med Svartbergets Fjällbryggeri öppnar Husk, en pub och bistro, i centrala Åre. 

Efter ett möte med Årebon och rapparen Petter Alexis Askergren bestämde sig Niklas Gustafsson att göra slag i saken. Niklas hade ställt Petter frågan ”Vad tror du om att öppna en ölkrog i Åre?” och fått till svar ”gör det inte, det finns redan tillräckligt många krogar”. 

– Det var en bra sporre, sen var det kanske inte hela sanningen till varför jag ville öppna krog i Åre, säger Niklas Gustafsson.

Anledningen var istället att Niklas Gustafssons hade en dröm om att få tillbringa mer tid i Åre – i naturen och i backarna. Han huserar annars främst i Göteborg, där han bland annat varit med och drivit den klassiska, men numera nedlagda krogen The Rover, liksom Ölrepubliken och Hermanos. Att Svartberget blev en del av projektet var egentligen en slump.

– Jag var uppe och kollade på en lokal som i slutänden inte höll måttet, i och med det gick jag in och presenterade med för gänget på bryggeriet. Resten är som man säger, historia, säger Niklas Gustafsson. 

Tillsammans tog de över den gamla sportbaren Okkes. En smal, men djup lokal med gott om sittplatser både för både mat- och ölgäster. Niklas, som äger 80 procent av krogen, står som restauratör och krögare, medan Svartberget, som äger resterande procent, främst är dryckesleverantörer. 

Den långa baren hyser 15 kranar, där tio av dem kommer att erbjuda Svartbergets öl, två kranar serverar färdigblandade cocktails och de sista tre kommer att snurra annat hantverksöl. 

– Jag kommer helt enkelt fylla bilen upp från Göteborg med öl som blir ett bra komplement, säger Niklas Gustavsson som sedan i somras bilpendlat upp till Jämtland. 

Ambitionen är att bli Åres nya vardagsrum, som ska locka både tillresta turister och lokalbor. Ölen kommer att hålla attraktiva priser och menyn bjuder på svenska klassiker – med en twist. Vad sägs om stuvade makaroner och falukorv men som en arancini-boll? Eller en alldeles klassisk smörgåstårta – helt enkelt serverad för att det är så ovanligt. När köket stänger, tar korvkiosken vid, och håller öppet tills krogen stänger klockan 01 varje natt. 

Husk öppnade i förra veckan, i samband med Svartbergets femårsfirande, och kommer att hålla öppet dagligen vintersäsongen ut. På sikt är planen att hålla öppet året runt, men inledningsvis blir det under högsäsongerna på vintern och sommaren. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.