Julkruset i centrum genom alla tider

Foto: Lavering av Pehr Högberg från 1812

Julöl har en lång och rik historia i Sverige, där traditionen att dricka öl till jul är en av de äldsta vi känner till. Följ med på en resa genom julölets svenska historia.

Redan under vikingatiden spelade julölet en central roll i firandet av midvinterblotet, då man skålade till gudar som Oden, Tor och Freja. Ordet ”jul” har koppling till öldrickande och nämns för första gången i 900-talets dikt Haraldskvädet. Med kristnandet på 1100-talet bytte högtiden fokus, men traditionen att dricka julöl levde vidare – nu tillägnad de kristna symbolerna. 

Under medeltiden blev julölet så viktigt att det till och med fanns lagar som tvingade bönder att brygga öl till jul. Detta öl var oftast starkt, mörkt och fylligt – en perfekt match till dåtidens feta och salta festmat som än idag i stor utsträckning präglar vårt julbord. Ordet ”jul” tros ha sitt ursprung i det forngermanska ”jehwla”, som betyder fest eller högtid, vilket understryker ölets nära koppling till firandet.

Med industrialismen på 1800-talet förändrades julölet. Falcon bryggerier introducerade ett av de första fabrikstillverkade julölen 1898, och detta recept ligger fortfarande till grund för många av dagens varianter. Trots denna utveckling minskade utbudet av julöl under 1900-talet, till följd av starkölsförbud och därefter regler från Systembolaget, som begränsade hur många sorter ett bryggeri fick ha i sortimentet. Om man införde ett nytt öl vid jul blev man tvungen att plocka bort ett annat vilket gjorde intresset från bryggerier svalt. Vid mitten av 1980-talet fanns endast en officiell julöl – Falcon Julbrygd klass III.

Återlanseringen av julölet började sedan så smått 1988, då det var två svenska bryggerier som bryggde speciellt öl till jul igen. Denna satsning blev en stor framgång, och under 1990-talet exploderade sedan utbudet. År 1996 fanns 37 olika julöl på Systembolaget, en revolution som bidrog till att etablera julölet som en självklar del av firandet.

I Svenska Dagbladet beskriver man hur ”mörk brygd är en ny tradition på julborden”. Och så fortsätter man med att ”Julöl har på några få år blivit en lika grundmurad svensk familjetradition som Kalle Anka på julafton.”

Idag brygger nästan varje bryggeri ett eller flera julöl, och variationen är enorm. Från traditionella, mörka och söta öl till moderna, humliga varianter – det finns något för alla smaker även om vissa inte riktigt kan ses som julöl ur ett historiskt perspektiv. Oavsett vad du dricker så är kanske ändå det viktigaste att komma ihåg att julölet inte bara är en dryck, utan en del av vår kulturhistoria, och det fortsätter att vara en central del av det svenska julfirandet.

Med denna julölsresa passar Beernews på att önska alla läsare en riktig god jul!