EU: Grönt ljus till gårdsförsäljning

Fermenterarna välkomnar beskedet om gårdsförsäljning.

Den 1 juni 2025 blir gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker tillåtet i Sverige. EU-kommissionen har nämligen inte funnit några invändningar mot förslaget. Om allt går som planerat kan nu alltså små producenter börja sälja direkt till konsumenter redan i sommar. Något som välkomnas av flera av landets mindre bryggerier. 

EU-kommissionen har inga invändningar mot regeringens förslag om gårdsförsäljning. Det erfar Dagens Nyheter som tagit del av förhandsinformation i ämnet. Förslaget innebär en historisk förändring i svensk alkoholpolitik.

Imorgon, den 8 januari, är sista dagen för EU-kommissionen och EU:s medlemsländer att säga sitt om förslaget. Enligt uppgifter från en källa på EU-kommissionen planerar man inte att göra något just nu. EU-företrädaren skriver i ett mejl till DN: 

”Kommissionen har analyserat det anmälda utkastet och ingen reaktion har utfärdats av kommissionen inom den inledande tremånadersperioden”. 

För Sverige betyder det grönt ljus – åtminstone för tillfället. EU-kommissionen reserverar sig med att de kan komma att ingripa senare om det visar sig att försäljningen inte håller sig inom EU:s regelverk.

Socialminister Jakob Forssmed (KD), som ansvarar för frågan, väljer dock att inte uttala sig tills den 8 januari passerat. Regeringen avser att skynda på processen och lägga fram sitt lagförslag till riksdagen inom kort. Om allt går som planerat kan det betyda att Sveriges lokala bryggerier, destillerier och vingårdar kan börja sälja direkt till kunder om bara några månader.

Niclas Aronsson på Göteborgsbryggeriet Fermenterarna välkomnar beskedet när Beernews når honom och beskriver det som direkt avgörande för bryggeriets framtid.

 – Vi tycker gårdsförsäljning är det bästa som kan hända. Vår produktion funkar inget bra med Systembolagets modell att enbart få släppa max två artiklar i månaden då vi producerar runt sex nya produkter per månad. Att nu kunna få en helt ny butik utan några som helst begränsningar i vilka artiklar vi får sälja är viktigt. I dagsläget står vi till exempel med tio olika suröl på lager som vi enbart kan sälja på export, samt till lokala restauranger, i och med Systembolagets begränsningar, säger han.

Även Nina Schultes på gotländska Snausarve ser stora möjligheter nu när gårdsförsäljning ser ut att bli verklighet.

– För oss kommer det att bli en viktig försäljningskanal. Vi driver den typen av verksamhet som har alla förutsättningar att göra något bra av gårdsförsäljningen. Vi har besöksverksamhet med visningar, egen servering och är ett besöksmål på en ö med en stark turistsäsong, säger hon. 

Nina Schultes tror också att gårdsförsäljning kan komma att leda in Snausarve på ett delvis nytt spår med större fokus på unika och exklusiva öl:

– Genom gårdsförsäljningen kommer vi att kunna nischa oss ännu mer och brygga små batcher med specialöl som man kanske bara kan köpa hos oss. Det blir inte ett sätt att få ut volymöl till billigt pris utan helt tvärtom; riktigt unika öl som får kosta en slant men inte går att få tag på någon annanstans

Men alla är inte lika positiva. I oktober skickade Portugal i sista stund in ett yttrande om det svenska förslaget om att tillåta gårdsförsäljning vilket har försenat processen. Portugal menar att gårdsförsäljning kan hota den inre marknaden och stå i konflikt med Systembolagets monopol. Inför julhelgen svarade regeringen på invändningarna och förklarade att gårdsförsäljningen inte kan ses som en konkurrent till Systembolaget. Dessutom påpekade man att det hela är ett tidsbegränsat försök på sex år.

”Om det skulle visa sig att försäljningen utvecklas på ett annat sätt än som vad som förutsatts måste det få konsekvenser i form av att regleringen justeras eller upphävs”, skrev regeringen då.

Om Niclas Aronsson får bestämma är beskedet däremot bara början.

Det här är ett steg åt rätt håll. Vi hoppas att det i framtiden leder till ännu mer fri marknad så restauranger, vinbarer och pubar kan sälja sina drycker som take-away. Vem önskar inte att köpa med sig ett gott vin från en vinbar istället för att köpa billiga, massproducerade viner som Systembolaget säljer som alla smakar mer eller mindre likadant, frågar han retoriskt.

Vad framtiden för med sig är ännu osäkert och det finns fortfarande en chans att Portugal, eller något annat EU-land, kan välja att ta fallet till EU-domstolen. Om det sker kan det bli en framtida prövning av Sveriges gårdsförsäljningsplaner. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.