Sverige är fullt av ställen där en öl inte bara är en öl. Ställen där urval, upphällning och kunskap om dryckerna som serveras faktiskt spelar roll, liksom förstås en miljö där man kan njuta av brygderna till fullo. Här är tre av Sveriges främsta öltempel.
Vinnarna presenteras på Jankopoddens ölfestival den 18 januari på Brygghuset i Stockholm, dit det är fri entré. Samtidigt passar vi på att, tillsammans med er, fira Nya Beernews som fyller ett år. Hoppas vi ses där!
DE NOMINERADE ÖLSTÄLLENA ÄR:
Mellbygatans, Lidköping
Mellbygatans är den mysiga kvarterskrogen som hanterar öl med den seriositet som vi drömmer om att fler restauranger skulle göra. Över hundra öl finns i restaurangens många, synliga kylar och på de fem kranarna snurrar pilsner, IPA och syrligt – ofta något lokalt, alltid något svenskt och nästan alltid något uppskrivet internationellt. Hit kan du absolut gå bara för ölets skull, men klok är den som också stannar för maten där hållbara och ekologiska val löper som en röd tråd genom menyn. Naturligtvis finns även många ölvänliga snacks och ostar anpassade till att gå hand i hand med ölet i glaset framför dig. Det här är en plats vi aldrig riktigt får nog av.
Läs redaktionens text ”Hanterar öl med föredömlig seriositet” om ölstället Mellbygatans för att veta mer.
Nyköping Brewing Co, Nyköping
‘En plats nästan för bra för att vara sann’ löd rubriken när Nyköping Brewing Co utsågs till veckans ölställe. Hur motiverar man en sådan rubrik, tänker ni kanske nu? Jo, genom ett fenomenalt utbud av härbryggt öl som serveras i en miljö som är precis lagom bryggerirufft. Som ölintresserad är det faktiskt svårt att tänka sig en härligare plats att sitta på än under detta ljusa glastak, mellan ölkranar och de välpolerade jästankarna. Dessutom råkar bryggeriet husera Nyköpings kanske mest ambitiösa restaurang med ölflirtig à la carte och vida omtalade pizzor. Här finns något för alla, och det märks på publiken som rymmer allt från barnfamiljer till ölnördar, kompisgäng och pensionärer, lokalbefolkning och långväga gäster. Råkar du inte bo i närheten – ta tåget, för det här vill du uppleva.
Läs redaktionens text ”En plats nästan för bra för att vara sann” om ölstället Nyköping Brewing Co för att veta mer.
Zum Franziskaner, Stockholm
Zum Franziskaner i Stockholm, eller ”Zumen” som den ofta kallas, är en enastående ölkrog som förkroppsligar så mycket av det vi älskar med öl- och matkultur. Sedan Stene Isacsson tog över 2017 har krogen genomgått en imponerande förvandling, från en sliten och bortglömd inrättning till en glänsande pärla i Gamla Stan. Med en passion för både öl och historia har Zum Franziskaner blivit en plats som förenar dåtid och nutid, där autentisk svensk-tysk mat serveras sida vid sida med en ölmeny som hyllar hantverk och kvalitet. Krogen är en av få anledningar som gör att vi hittar på ursäkter för att resa till Stockholm – dess atmosfär, utbud och historia är en upplevelse som inte kan jämföras. Med exklusiva belgiska brygder, traditionella ölstilar från tyska Franken och svenska bryggerier, erbjuder Zumen en unik ölupplevelse av världsunika mått.
Läs redaktionens text ”En ölinstitution som andas historia” om ölstället Zum Franziskaner för att veta mer.
Läs också:
• Årets bästa nya svenska öl 2024 enligt Beernews
• Årets svenska ölgenomslag 2024 enligt Beernews (kommer snart)
Vilka är trenderna inom svensk öl 2025? Vad tänker vi dricka, brygga och vaska? I Beernews Trendrapport 2025 tar vi tempen på öldrickare och bryggerier. Vi har frågat 750 konsumenter om deras köpvanor, preferenser och åsikter kring öl. Och så låter vi branschfolk och Beernews egna experter spana in i framtiden. | Du kan stötta Beernews arbete genom att bli patron eller företagssupporter.
• TRENDRAPPORT DEL 1: Det tror ölbranschen om framtiden
• TRENDRAPPORT DEL 2: Ölåret som gick – 20 nedslag från 2024
• TRENDRAPPORT DEL 3: Redaktionen reflekterar
• TRENDRAPPORT DEL 4: 4 spaningar inför 2025
• TRENDRAPPORT DEL 5: Nomineringar årets öl m fl
• TRENDRAPPORT DEL 6: Beernews läsarundersökning 2024 (kommer snart)