4 Håkan-låtar och öl som polariserar

Oavsett om du älskar eller hatar Håkan Hellström är du inte ensam. Ölvärlden kan också vara lika delar ilsken, och kärleksfull. I veckans lista droppar vi fyra favoritlåtar med falsksångaren från Ekebäck parade med fyra polariserande favoritöl.

Ingen artist polariserar det svenska folket som Håkan Hellström. Han kommer från smutsig rock n’ roll, spattig punk, degenererad samba, stompig northern soul, strypkoppelfunk, dekadent blues och jazz och förstås – vingligt självhatande indiepop och svensk visa. Han var så att säga inte med på resan när din faster Berit var i West End och såg på musikal. Han har aldrig ansökt för att gå hos samma sånglärare som Peter Jöback eller Luciano Pavarotti. Hans största dröm har inte varit att sjunga fint i Mello, i Idol eller på Wallmans salonger längst bak på Finlandsbåten. 

Håkan Hellström sjöng sitt liv, och skrev samtidigt låtarna om ditt och mitt liv. Och han paketerade allt som är upphetsande och explosivt med musik i ett litet paket – som till slut växte sig så stort att han säljer ut Ullevi när han känner för det. 

I ölvärlden finns det brygder som polariserar på samma sätt. Det finns öl som var the dog’s bollocks så länge det var svåråtkomligt och obskyrt, men som splittrade ölkonnässörerna när ölet blev mer lättillgängligt. Det finns bryggerier som ”alla” förståsigpåare gillade, men som sedan tog ut svängarna eller slog in på en ny bana och splittrade tyckandet.  Det finns ölstilar som inte är tillräckligt hippa, det finns de som var det, men inte längre är det. 

Det finns öl som vissa inte ”kan” gilla för att ”fel” bryggerier gör dem. Det finns öl som vissa måste gilla eftersom ”rätt” bryggerier gör dem.

Nedan följer fyra av HH:s allra finaste låtar, parade – med kirurgisk precision – med varsin polariserande öl. Allt för att uppröra så många som möjligt. Eller inte alls.

DOM DÄR JAG KOMMER FRÅN (från LP:n 2 steg från paradise 2011) och Carnegie Porter från Carlsberg Sverige

När öloraklet Michael Jackson listade 500 storslagna öl var Carnegie Porter med som ett exempel i stilen baltic porter. Men vilken finsmakare, sedan hantverksölets genombrott i Sverige, vill sitta och spinna som en katt om ett makroproducerat gubböl? Ganska många, trots allt. För faktum är att Carnegie Porter fortfarande är ett alldeles utmärkt öl. Kanske inte det allra mest spännande, för dem som vill ha sitt svarta fatlagrat, torrhumlat och med en alkoholhalt som går genom taket. Men blindtestat jämte andra baltiska portrar brukar den göra utmärkt ifrån sig. 

Carnegie låg ursprungligen fem minuters spårvagnsfärd från där Håkan kommer från. I sin kanske allra bästa låt sjunger han om att leran från Göta älv satt sig på själen, om att springa för livet på Ångpannegatan och om Tynnereds white-trash-familjer som inte får honom att vrida på huvudet. Det är ett musikaliskt vykort från en helt annan stad än den som Göteborg & Co säljer till högstbjudande, och den där Avenyfamiljen lanserar ölprisstöd i. 

STREET HUSTLE (från LP:n Det kommer aldrig va över för mig 2013) och Fantôme de Noël
Ni vet hur det brukar låta: ”Håkan kan fan inte sjunga.” Och Dany Prignon kan inte brygga öl. I alla fall inte enligt konstens regler. Men vad gör det när man sysslar med alkemi? Julölet Fantôme de Noël är lika vingligt, anarkistiskt och överrumplande som alla Fantômes bästa öl. Här möts honung, svartpeppar, koriander, allsköns hemligheter och den unika egna, hrm, huskulturen i ett 10% starkt öl som är hämtat direkt ur Tim Burtons film the Nightmare Before Christmas. 

Till detta besynnerliga öl kanaliserar Håkan sin inre Lou Reed som våldför sig på en stråkkvartett, samtidigt som han minns nätterna i kön utanför Kompaniet och Magasinet med ett falskleg i handen. Senare blickar han tillbaka på erotiska eskapader på Stampens kyrkogård – och alla, precis alla, göteborgska män i en viss ålder – får en klump i halsen (vilket inte nödvändigtvis utgörs av bottensatsen i Fantôme de Noël).

GÅRDAKVARNAR OCH SKIT (från LP:n Ett kolikbarns bekännelser 2005) och Allsopp’s India Pale Ale

Det fanns en tid då IPA inte behövde vara grumlig eller ljust gul. När den faktiskt fick vara bärnstensfärgad och murrigare än en bakgata i Burton upon Trent. Med 200 år på nacken och humlesorter som Bramling Cross, Fuggles och Challenger i stället för Mosaic, Citra eller Nelson Sauvin är det här en finstilt IPA som talar till intellektet snarare än tävlingsinstinkten att låta något smaka så mycket som möjligt. Trots den löjliga hinkabiliteten, helst på cask förstås, är det här en öl man med fördel kan sippa på länge. 

Och man kan med fördel göra det till Håkans kärleksförklaring till sitt favoritlag i fotboll. Återigen är det ett annat Göteborg än det som turistbyråer och goa gubbar gjort till sitt som tornar upp i texten. Men man ser den skiten med, mellan raderna. Över ett beat som utgörs av Albert och Herberts andliga kullerstensramlande genom Haga, konstaterar Håkan att enda sättet att känna sig normal är att gå med i marschen från Harry Hjörnes plats till Gamla Ullevi.  

GÅ FÖR GLORY (singel 2025) och Ghost Lounge från Funky Fauna Artisan Ales och Deschutes Brewery
Bara för att man är nostalgisk behöver man inte ägna sig åt mossig tankearkeologi. Så sent som igår släpptes Håkans Hellströms nya trespårs-EP,  och i det tillfälliga exklusiva släppet på Bolaget kom samma dag något så suspekt som en whiskey-fatlagrad saison med nektariner och persika. Vän av ordning gjorde rätt i att på förhand vara skeptisk. 

Men vildölet från Oregon är inget mindre än en sensation. Och det samma går att säga om de nya Håkan-låtarna. Så här fri, krängande och brettigt smutsig har han inte varit på länge. 

Därför gifter sig de här två kulturupplevelserna på ett alldeles utsökt sätt. Du borde gå för glory i spökloungen du också – först ikapp konkurrensen, och sedan förbi.

Så här lyckat nytänk, var det ett tag sedan vi upplevde i ölvärlden också, dessutom med en överraskande låg procenthalt på 4,5%. Lyckat nytänk präglar också den vilda och vitala musiken som landets största popstjärna har vridit ur sig, oavsett vad Lennart från Livets hårda skola har att säga om sångtekniken.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.