”Välkommen till lagerölets högborg”

I den här historiskt rika ölstaden finns mycket att upptäcka. Och om du som vi, verkligen älskar öl, så måste du någon gång åka dit och uppleva världens bästa lageröl. Veckans ölställe är inte bara ett ölhak, utan en hel ort – Bamberg.

Välkommen till Bayern och lagerölets högborg. Bamberg är en av Tysklands bäst bevarade medeltida städer, som mirakulöst nog klarade sig undan andra världskrigets förstörelse. Stadens vackra kullerstensgator, röda tak och stenbroar har nästan lite Disney-känsla över sig och det är lätt att förstå varför Bamberg ofta finns med på listor över Tysklands charmigaste städer.

Stadens katedral står stolt på en av de sju kullarna och blickar ut över staden som innehåller inte mindre än tio bryggerier. Om du vill utforska hur god, smakrik och mångsidig tysk lageröl kan vara, så finns det inget bättre ställe att börja än i Bamberg. Här hittar du allt från bitter pilsner och krispig helles till maltig bärnstenslager, traditionell mörk lager och elegant svart lager, men också olika slags säsongsöl, bocköl och kellerbier. Och så rököl förstås – den ikoniska öltyp som förknippas med Bamberg.

Det för oss osökt in på Schlenkerla, det mest kända rökölsbryggeriet i Bamberg. Deras Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen dyker upp Systembolaget då och då och brukar väcka starka känslor hos dem som provar det för första gången. Det uppstår ofta två läger: De som genast hatar det eller de som blir fascinerade och vill smaka mer.

Och det är lätt att förstå varför – för det här ölet sticker verkligen ut i ölvärlden. Schlenkerlas Märzen bryggs med bryggeriets originalrökmalt som torkats över bokvedseld, vilket ger ett öl som det doftar och smakar kraftigt av charkuterier, kol och rostat spannmål om. Det genomgående temat för samtliga öl bryggeriet producerar är rökaromen, som varierar i både styrka och smak beroende på ölstilen och säsongen.

Schlenkerlas rötter går att spåra tillbaka till 1300-talet. En av de främsta ägarna var Johann Wolfgang Heller, som tog över bryggeriet i mitten av 1700-talet. Det är också han som gett bryggeriet dess officiella registrerade namn – Brauerei Heller. Schlenkerla har alltså funnits i över 600 år och bryggeriet driver fortfarande sin mytomspunna taverna i centrala Bamberg, där ölen serveras direkt från träfat. Atmosfären är typiskt sydtysk med rustik inredning i mörkt trä under breda takvalv. Här möts både lokalbor och turister för att njuta av det traditionella ölet i en miljö som andas historia och hantverk. Men också för att äta traditionell tysk mat. Men är du vegan, är Schlenkerla inte stället för dig. Förutom att det doftar chark ur glasen, så är det uteslutande kött som gäller på tallriken. På Schlenkerla kan du hugga in på traditionella rätter som knödel och bratwurst i stora generösa portioner, som naturligtvis passar perfekt till ölen.

Brauerei Spezial är det andra rökölsbryggeriet i Bamberg. De erbjuder en mildare variant av rauchbier. Även de har en egen bar och den ligger i direkt anslutning till bryggeriet. Om du vill maxa din ölupplevelse, kan du hyra ett enklare rum på övervåningen. Vid frukosten kan du hälsa på de lokala stammisarna, som inleder dagen med en kall öl medan de läser tidningen eller diskuterar något aktuellt ämne.  Ofta dricker de då Special Ungespundet, en ofiltrerad kellerbier och en av de bästa ljusa lagerölen du kan hitta, vilket gör ett besök hit väl värt besväret enbart av den anledningen.

Mittemot Spezial ligger Brauerei Fässla, där lokalborna istället samlas i den klassiska schwemmen – ett stående dryckesutrymme precis vid entrén. Här kan du dricka en frisk och bitter pilsner eller en mörkare lager. Fässla har riktigt bra meny med traditionella tyska rätter som schnitzel och surkål, vilket gör det till en favorit bland både turister och lokalbefolkningen.

På våren och sommaren förflyttar sig turistströmmarna till ölträdgårdarna i Bamberg. Spezial-Keller är en av de mest populära, belägen på Stephansberg med en vacker utsikt över staden. Här kan du sitta under de stora kastanjeträden och njuta av Spezial’s brygder. Inte långt därifrån ligger Wilde Rose Keller, ett annat populärt ölställe med ett stort utbud av mat och en gigantisk uteservering. Wilde Rose erbjuder ofta livemusik under sommarmånaderna med gott om platser att sitta på. Du börjar alltid med att betala för din stein i barluckan, alltså ett ölkrus i keramik, innan du börjar dricka dig igenom de olika ölen på menyn. När det är dags att gå hem för kvällen, så lämnar du tillbaka kruset och får tillbaka dina pengar – eller så tar du helt enkelt med dig glaset som en souvenir.

Kort sagt: Bamberg är en av världens bästa ölstäder. Då har vi ändå inte skrivit ut alla andra tavernor som också är väl värda att besöka: Mahrs Bräu, Brauerei Keesmann och Klosterbräu till exempel. Men det kan vi skriva om en annan gång – för i Bamberg finns det alltid mer att upptäcka.

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.