Drycken iscider är på frammarsch, så pass mycket att svensk sådan numera serveras under Nobelmiddagen. Men ska man följa den strikta Quebecmetoden, krävs ett rejält kallt klimat för att tillverka drycken enligt konstens alla regler.
Det hör inte till vanligheterna, men svensk hantverksöl från Benchwarmers Brewing Co, Mohawk, Brygghuset Finn och Klackabackens Bryggeri, har faktiskt serverats på Nobelfestens efterfest. Vad kanske ännu färre personer känner till är att norrländsk iscider har serverats till dignitärerna och pristagarna på Nobelmiddagen. Först Brännlands iscider, och nu senast i december – Bute iscider. Båda ciderierna kommer från Umeå.
Beernews tog ett snack med Jeffrey Lewis från Bute, direkt efter den stora festen. Då passade han på att ösa beröm över sin distributör Peter Vegh på TM Kvalitetsviner.
– Hade inte Peter satt iscidern i händerna på rätt människor hade inget hänt, säger han.
Jeff Lewis berättar att iscider är ett relativt nytt begrepp, där Kanada blev först ut att producera det i större mängder under 1990-talet. Produktionsreglerna för iscider i Quebec är väldigt stränga där äpplen inte pressas förrän musten kan sättas utomhus för att frysa naturligt i kylan. Sedan står musten ute till ungefär februari, då den tas in i ett nollgradigt utrymme, kallt nog för att vattnet inte ska tina, men varmt nog för att den sockerrika delen av musten gör det. Musten jäses därefter långsamt och resulterar efter ungefär ett år i en söt, äpplig dryck som passar perfekt både till desserter och ost. Alkoholhalten hamnar oftast mellan 9–13 procent.
Butes produktion begränsas av den tiden det tar att producera, oftast tar det mer än två tills iscidern finns i flaskan, och i Jeffs fall väljer han också att kolsyra iscider, vilket är mycket ovanligt. Efterfrågan har ökat efter Nobelsuccén som tog mycket av tidigare års lager.
Jeff vill gärna inkludera tanninrika äpplen i sin cider, men det är en utmaning att få tag i vildäpplen och paradisäpplen, vilket ofta är det närmsta man kommer i Sverige. Parallellt med cidertillverkningen har han ympat detta på egna träd. Utöver det plockar han vanliga dessertäpplen som Transparente Blanche, Sävstaholm, P. Bergius och ett tiotal andra sorter.
Ju längre söderut man reser desto svårare blir det att göra iscider i enlighet med Quebecmetoden, och musten måste då frysas i en vanlig frys eller frysrum. Strax söder om Malmö återfinns Naffentorps Cider som också gör iscider som säljs till lokala restauranger. Eftersom den skånska vintern är förhållandevis mild får musten frysa i isboxar hemma hos de två ägarna Magnus Jeppsson och Martin Holstein som därför bara kan producera några hundratals liter om året.
Utöver den största aktören Brännlands Iscider, vars iscider finns välrepresenterad både på krogar och på Systembolaget, finns Pomologik och Åhus Bryggeri som har gått in för att producera iscider. I en tid där allt flera vill dricka lokal- och hantverksproducerade drycker ser framtiden ljust ut för svensk iscider.
– Synligheten som iscidern fick på Nobelmiddagen har haft positiva effekter med ökade beställningar och frågor från hela landet, avslutar Jeffrey Lewis.
Ciderier/bryggerier som producerar iscider:
• Bute Iscider
• Brännlands Iscider
• Naffentorps Cider
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.