Tobias Janius och Fredrik Berggren från Beernews-teamet delar med sig av sina bästa tips på hur du håller lyckade ölprovningar för olika typer av publik. Vad du ska tänka på, vilka öl som passar och hur du får igång diskussionen.
Att hålla en ölprovning är ett roligt sätt att utforska smaker och lära sig mer om öl. Kanske är du sugen på att hålla en provning för ett gäng kompisar eller ha det som extraknäck på en lokal ölpub? Då gäller det att ha en plan. I senaste avsnittet av podden Beernews Deluxe delar de två erfarna provningsledarna med sig av sina bästa tips för att hålla lyckade ölprovningar.
– Det viktigaste är att ta reda på vem man håller provningen för. Nivån på deltagarna avgör mycket, säger Fredrik Berggren, som anordnat ölprovningar i över trettio år.
Om det mestadels är nybörjare du håller provningen för, så är det allra viktigaste att det blir en kul upplevelse – om det blir för nördigt så skjuter man över målet tycker han. Istället ska du försöka visa på ölets bredd med en stor variation av ölstilar och ursprungsländer. Målet är att ge en introduktion till att ölvärlden är minst lika mångfacetterad som vin- och spritvärlden med ölsmaker för alla.
– Många som kommer på sin första ölprovning tror att de inte gillar öl. Då är det kul att visa att det finns syrliga, maltiga och humliga öl som smakar helt olika, säger Fredrik Berggren.
Det är också viktigt att de ovana öldrickarna får se flaskorna och burkarna till ölen de dricker, så att de kan ställa frågor och dela med sig av sina egna erfarenheter kring de olika ölsorterna. Ta gärna med dig några ölingredienser för att visa hur de formar det färdiga ölet.
– Låt deltagarna dofta på humle och smaka på malten. Det ger direkt en större insikt i var smakerna, dofterna och färgerna i ölen kommer ifrån. När folk kommer närmare råvaran så kan de enklare förstå hur ölet görs, som att det räcker med lite grann av en viss typ av malt för att ölet ska bli nästan helt svart, säger Fredrik Berggren.
Men det är viktigt att snacket inte blir för långrandigt påpekar han i podden. Då tappar folk lätt intresset och som provningsledare får du inte glömma att de flesta deltagare inte är så intresserade av att höra långa utläggningar om öl, utan främst vill de dricka öl. Fredrik Berggren rekommenderar därför att hålla provningen i ett relativt högt tempo.
– Servera hellre sju, åtta lite mindre provsmak än några få öl i större mängd. Det blir bättre diskussioner om man provar många olika ölstilar, och glöm inte att fråga vilken öl deltagarna tycker mest och minst om, det leder ofta till intressanta samtal, säger Fredrik Berggren
Tilltugg kan vara en rolig extragrej. En chokladbit till en stout eller en bit ost till ett barley wine förstärker smakupplevelsen, både för nybörjare och mer erfarna öldrickare.
– Beroende på hur nischad en provning är så kan det också vara roligt att ha ett tema. Som olika öl från en specifik stad eller region, till exempel lageröl i olika stil bryggda i Nyköping. Eller en viss ölstil med ett visst tilltugg, chips och brittisk ale eller lakrits och porter kanske? Du måste förstås inte ha ett tilltugg till varje öl, du kan till exempel bara ha tilltugg till det sista ölet, så att samtalet kan fortsätta i samband med en middag, säger Tobias Janius.
Om du provar öl med en mer erfaren publik, så är Fredriks och Tobias främsta tips att hålla provningen blint. Det blir ofta mest intressant och lärorikt för alla, även för dig som håller i provningen. Du kan till exempel låta någon annan hälla upp proverna eller rent av servera dem i svarta glas för att dölja färgen på ölet. Då blir det enklare att alla lägger sina fördomar eller förutfattade meningar åt sidan för en stund.
– Vid en blindprovning är det viktigt att alla först provar tyst för sig själva och bildar sig en uppfattning. Först därefter öppnar du upp för en diskussion. Är det gott? Vilken ölstil kan det vara? Men framförallt, hur smakar det? Sedan får de andra deltagarna sätta egna ord på smakerna de känner och just det brukar vara det allra mest intressanta. Några av mina allra största aha-upplevelser kring öl har jag fått när jag hört andra beskriva smaken på ett öl som vi just provat tillsammans, säger Fredrik Berggren.
För att höra podden Beernews Deluxe blir du patron via patreon.com/beernews. Som patron betalar du 35 kronor i månaden för att bidra till att Beernews kan fortsätta att vara en nyfiken, granskande och inspirerande röst i ölets tjänst.
Som medlem i Beernews Patreon får du dessutom tillgång till ännu mer Deluxe-podd, delta i utlottningar och annat ölskoj.
Stötta Beernews arbete – bli medlem på patreon.com/beernews.