“För den evigt perfekt upphällda ölen”

Det finns hippare barer, med större utbud och betydligt högre pretentioner. Men vill du njuta av stillsam perfektion, och äkta gemyt, är det svårt att slå veckans ölställe – Soldaten Švejk i Stockholm – på fingrarna. Hit går du bara för att vara, och för att dricka perfekt serverad pilsner. Deras råsteka potatis gör du dock bäst i att inte avstå…

När det kommer till klassiska krogar i Stockholm så ligger Soldaten Švejk, eller ”Švejken”, garanterat högt upp på favoritlistan för de som varit del av ölgamet länge. Krogen är tydligt nischad på tjeckiskt öl och mat med konsekvent hög kvalitet. Termen ”institution” används ofta alltför lättvindigt, men det känns verkligen passande i det här fallet, för där har Švejken legat, på Östgötagatan på Södermalm och gjort sin grej sedan 1970-talet.

Det är en krog som många ser som sitt andra vardagsrum och som alltid sjuder av liv och sällan är folktomt. Faktum är att det snarare kan vara svårt att få plats att äta, men det löser sig med en stor tjeckisk pilsner i baren eller i deras tillhörande källarvåning i väntan på att man till slut får  plats i matsalen.

Menyn på Švejken är enkel, den har få val där allt är gott. Portionerna är stora och ölen likaså. Det är en speciell känsla att få en perfekt upphälld, fräsch och perfekt tempererad tjeckisk pilsner i halvlitersglas – dessutom alltid i glas med rätt logga. Inget är krångligt, inget är dyrt. Soldaten Švejk har genom åren helt enkelt jobbat fram en tilltalande minimalistisk perfektion.

Trots den sparsmakade tematiken går man hit för många olika saker, de mysiga lokalerna i mörka färger med bröstpanel och varmt ljus som känns inbjudande och avslappnande, den vällagade och ytterst prisvärda maten, den raka och trevliga servicen och inbjudande stämningen, men framförallt och återigen: den evigt perfekt upphällda tjeckiska ölen.

Soldaten Švejk har hällt upp de här sejdlarna tjeckisk pilsner långt innan Pilsner Urquell satsade stort på att sälja in den pålästa, coola tapstern i förkläde i Sverige. Till Soldaten Švejk kan man gå utan att få en genomgång om varför ölet är så gott när det är perfekt upphällt. Det bara är det. Mycket med Soldaten Švejk bara är. De accepterar inte bordsbokning, så vill man komma dit, går man dit – och är. Vid ett besök, och om möjlighet ges, bör man ta sig en schnitzel och till det bör man välja råstekt potatis – som är värd ett besök bara den. Och förstås pilsner. Man får såklart beställa annat men då gör man fel. Med den starten har man ofta svårt att lämna och det är okej. Man kan sitta kvar, och vara.

Varje vecka lyfter Beernews ett ställe – det kan vara en bar, pub, krog eller ett taproom – där ölet är centralt och bidrar till såväl upplevelse som stämning. Helt enkelt ett ställe som våra ölhjärtan bankar lite extra för. 

Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.