Sven Eklund på Villovägens Bryggeri berättar i vår sommarserie att han tror på tuffa tider för små bryggerier framöver.
1. Vilken öl var den första som verkligen gjorde att du fick ett ölintresse? Varför var det så?
– Diebels Alt. Under studietiden på LiTH blev det standardölen i studentkorridoren. Oklart varför…
2. Vilken/vilka öl tar du allra helst med dig till stranden en varm sommardag?
-Asså, jag är ingen stor öldrickare, så jag tar nog med Coca Cola ?.
3. Vilken är den godaste öl du någonsin producerat/sålt? Vad är så bra med den?
– Det är min nya version av Villovägens Falu Pilsner. Alltid en utmaning att få till rena, krispiga kalljästa öl som är blanka med stabil skumkrona.
4. Vilket bryggeri har varit bäst i Sverige under 2017?
– Oj, jag har ju väldigt begränsad överblick över bryggerierna, men jag är imponerad av vad Erika åstadkommer i Gävle med Hopsie Daisy. Handlar ju inte bara om bra öl, utan minst lika mycket om företagande, produktionsteknik, grafisk profil, marknadsföring, att vara synlig och så vidare. Modigt, strongt och snyggt.
5. Hur kommer Öl-Sverige att förändras de närmaste tre åren?
Det blir ett ”stålbad” för mikrobryggerierna även om intresset för hantverksöl kommer att fortsätta vara stort. Många små bryggerier kommer att försvinna, slås samman och tvingas göra mer än bara sälja öl till Systembolaget, till exempel ha tätare samarbeten med krogar. Tror även att större bryggerier som vill in mer i de små men många lokala marknaderna kommer att passa på nu och köpa in sig. Kaffepengar för dom, men avgörande för att det lilla lokala bryggeriet ska kunna överleva den närmsta tiden.
6. Vem vill du allra helst ta en öl med den här sommaren? Varför just den personen?
Donald Trump. Måste få veta om han är så jävla korkad som han verkar. Kan vara värt en öl.